Het is algemeen geweten dat redelijk wat acteurs en actrices uit onze meest favoriete films en televisieshows elk jaar afzakken naar Facts in Gent, het Belgische comic-confestival. En dit jaar was dat niet anders, zo waren o.a. Rebecca Mader (Lost, Once Upon a Time), Bob Morley (The 100) en Mark Sheppard (Supernatural, Doctor Who, Star Trek) van de partij. Wij zaten op de eerste rij van de Q&A met acteur Jack Gleeson, beter bekend als het meest gehate personage uit de gigapopulaire serie Game of Thrones: Joffrey Baratheon.
Jouw personage is enorm gehaat door alle fans van Game of Thrones, heb jij zelf ooit te maken gekregen met haatberichten vanwege je rol als ‘King Joffrey’?
Gelukkig ben ik er zelf nooit aan blootgesteld geweest. Dus als er online haatberichten zijn, dan heb ik die nooit gezien (lacht). Ik heb al veel mensen ontmoet die van Game of Thrones houden en ik heb ook al veel mensen ontmoet die mijn personage Joffrey haten, maar ik heb nog nooit gemene of negatieve opmerkingen naar mijn hoofd gesmeten gehad. Sommigen zeiden wel eens: “Ik was echt blij om je personage te zien sterven, maar ik heb wel genoten van je acteerkunsten” of iets dergelijks. Maar het is dus nog nooit zover gekomen dat iemand me aanviel of mij overrompelde met haatberichten online of offline, omdat ik Joffrey ben. Misschien zijn er wel zulke mensen, maar ik heb hen nog nooit ontmoet. Iedereen die ik al ontmoet heb op soortgelijke evenementen zoals deze is altijd alleen maar lief en aardig geweest.
Je hebt ook al meegewerkt aan één van de grootste filmfranchises, namelijk Batman Begins. Hoe was het om naast zulke legendarische mensen te mogen werken?
Het was echt fantastisch! Ik was wel erg jong, zo’n 9 à 10 jaar. Ik denk dat mijn personage in de film zelfs ‘kleine jongen’ heette, dus ja natuurlijk moest ik echt hard nadenken over wat een kleine jongen zou denken of doen (lacht). Neen, maar als ik even serieus ben is het volgens mij op die leeftijd nogal moeilijk om te begrijpen dat je met legendarische acteurs werkt. Ik herinner me wel dat ik de ervaring van begin tot eind echt superleuk vond. Christopher Nolan (Tenet, Inception, Interstellar) was zo’n geweldige regisseur en Christian Bale was erg vriendelijk, net als Katie Holmes. Ik heb vooral samengewerkt met Cillian Murphy (Peeky Blinders), die uit dezelfde Ierse stad komt als waar ik geboren ben, Cork. Mijn vrienden lachen mij altijd uit omdat ik zeg dat ik uit Cork afkomstig ben, want eigenlijk kom ik uit Dublin. Mijn advies: als je nog nooit in Ierland bent geweest, dan zijn Dublin en Cork de twee steden die je zeker moet bezoeken.
Als je een ander einde voor Joffrey had kunnen schrijven, wat zou dat dan zijn?
Ik had hem misschien wel gekruisigd (lacht). In elk geval zou ik zijn einde zeer pijnlijk en zeer vernederend maken, omdat ik vind dat Joffrey niet genoeg vernederd is geweest. Wat ook nog grappig zou zijn, is als iedereen die hij onrecht heeft aangedaan, zoals Sansa (Sophie Turner), gewoon naar hem toe kon komen om hem een klap in het gezicht te geven of zoiets (lacht).
In 2014 zei je dat je ging stoppen met acteren, is dit nog steeds het geval of mogen we binnenkort je terugkeer verwachten op het grote scherm?
Het zit dus zo dat ik na het succes van Game of Thrones het gevoel had dat ik mijn kinderdroom had bereikt, want als sinds mijn achtste droomde ik ervan om een acteur te worden in een grote tv-serie. En toen ik het geluk had om gecast te worden in Game of Thrones, is die droom eindelijk in vervulling gegaan. Maar ik moest dan dus op zoek gaan naar een nieuwe droom of passie en richtte mijn eigen theatergezelschap op in Dublin. Ik heb sinds dan jaren in de theaterwereld gewerkt, maar ik krijg stilaan interesse om weer terug te keren naar de tv- en filmwereld, alhoewel ik nooit met theater zal stoppen. Dus als iemand een film of tv-show heeft waar ze me in willen casten, kom gewoon naar me toe en we kunnen meteen een contract tekenen. Ik kan maandag beginnen (lacht).
Veel mensen zouden jou kiezen als hun held, de persoon naar wie ze opkijken. Maar wie is eigenlijk jouw held?
Iedereen met een optimistische kijk op het leven is mijn held, want ik ben persoonlijk vrij cynisch en pessimistisch. Dus iedereen die het leven ziet zoals het is: ingewikkeld, soms donker, verontrustend en zelfs gewelddadig, maar die deze realiteiten kan uitdagen met een optimistische toekomst, dat zijn mijn helden. Dus iedereen die op dit moment bij de COP26 in Glasgow werkt bijvoorbeeld. Ik ga niet over politiek beginnen, maar enkelen van mijn vrienden werken voor milieuorganisaties en zij weten hoe nijpend de situatie wat betreft het klimaat is. Waardoor sommige mensen zoals ik, zich vooral gewoon bang, verdrietig en pessimistisch voelen. Maar de mensen op de COP26 zijn in staat om de zeer uitdagende realiteiten te confronteren met een gevoel van oplossingsgericht optimisme.
Ze zeggen dat als je een personage echt haat, het betekent dat de acteur zijn/haar job erg goed heeft gedaan. En dat is jou duidelijk gelukt, want jij werd het meest gehate personage in Game of Thrones. Maar wat waren voor jou de moeilijkste scènes om te filmen?
De sterfscène van Joffrey natuurlijk, omdat er geen eerdere ervaring is waar je inspiratie uit kunt putten. Ik ben nog nooit doodgegaan, dus het is erg moeilijk om voor te stellen hoe doodgaan precies voelt (lacht). Maar het was gewoon ook een erg technische scène, want ik moest mijn ogen openhouden en terwijl heel geloofwaardig proberen stikken. Iets wat je nooit wil zien, is hoe iemand fake sterft, want dat is enorm vervelend om naar te kijken. Maar in het algemeen werkte ik met zulke goede acteurs, regisseurs, ontwerpers, producenten, … op de set, die gewoon zo’n goed werk leverden, wat mijn werk een stuk makkelijker maakte.
Heb je vrije tijd om te reizen met je volgeboekte schema? En hoe is je verblijf in Gent al geweest?
Mijn verloofde en ik praten eigenlijk al anderhalf jaar non-stop over onze komst naar Gent. Tot op het punt dat onze vrienden zoiets hadden van: “We zijn echt blij dat jullie naar Gent gaan, want dan kunnen jullie eindelijk stoppen met praten over het feit dat jullie naar Gent gaan” (lacht). We kwamen aan met de Eurostar vanuit Londen, zijn dan iets gaan eten, drinken en zijn we alle bezienswaardigheden gaan bezoeken.
Natuurlijk heb ik een druk schema, maar ik maak graag tijd om ergens naartoe te gaan met vrienden of familie. Gelukkig kan ik dankzij mijn werk ook wel veel reizen. Met Game of Thrones was het bijvoorbeeld erg leuk om naar Kroatië te mogen gaan, want Dubrovnik is ongelofelijk prachtig. Niet alleen de stad, maar ook de Adriatische zee zijn zeker de moeite waard om te bezoeken. Een echte aanrader dus! Maar goed, ik werk niet voor de Kroatische toerismediensten, maar misschien zou ik dat wel moeten doen (lacht). Daarnaast heb ik ook nog veel gefilmd in Belfast, Noord-Ierland. Waar het weer niet zo zonnig en mooi is als in Kroatië, maar Belfast heeft wel een erg rijke geschiedenis. Ik was er nog nooit geweest en vond het wel belangrijk om de stad te leren kennen, zeker omdat ik van Ierse afkomst ben.
Wat vond je van het einde van Game of Thrones?
Ik heb het einde eigenlijk niet gezien, sorry! (lacht) Ik heb eerlijk gezegd ook niet gekeken naar de seizoenen en afleveringen waar ik in meespeel, want als ik mezelf zie acteren denk ik: “je bent zo verschrikkelijk! Waar ben je mee bezig?”. Maar toen mijn personage stierf – spoiler alert! – (lacht) had ik het gevoel dat ik me niet meer zo goed in het plot kon inleven. Ik liep daardoor gewoon te ver achter, maar mijn vrienden zijn wel echt megagrote fans. Ik heb gehoord dat veel mensen nogal teleurgesteld waren over het einde en dat is zo jammer! Dus hopelijk zal de prequel en de rest van de content uit datzelfde universum, dat er nog aan zit te komen, de mensen wel een beetje gelukkiger maken.