Facts 2021: Q&A met Bob Morley uit ‘The 100’

Na twee jaar afwezigheid vond afgelopen weekend Facts 2021 in Gent plaats, beter bekend als de Belgische versie van Comic-Con, een soort tweedaags festival voor iedereen die fan is van films, series, videogames, gezelschapsspelletjes, cosplay, superhelden, anime en andere popcultuurfenomenen. En de redactie van newsmonkey was ook van de partij! Daar stelden wij tijdens een panelgesprek enkele vragen aan Australische acteur Bob Morley, die de rol van Bellamy Blake vertolkt in The 100.

(Normaal zou Morley samen met zijn vrouw, actrice Eliza Taylor aka hoofdrolspeelster Clarke Griffin in de CW serie The 100 komen, maar zij moest last-minute cancelen wegens een overlap in haar filmschema.)

The 100

Wat hoop je dat mensen zullen meenemen uit de show?

In The 100 worstelen heel veel personages, waaronder ook mijn personage Bellamy Blake, met een groot schuldgevoel dat ze met zich mee blijven dragen. Door alle, soms ook, verschrikkelijke daden en keuzes die ze moesten maken. Maar het is belangrijk dat je dat probeert los te laten, want de enige manier om verder te kunnen gaan met je leven is door alles los te laten. Dus in staat zijn om jezelf te vergeven om vooruit te kunnen gaan, is volgens mij een belangrijke les uit de serie.

Welk seizoen is je favoriet?

Seizoen 1, vooral omdat ik toen nog maar 28 jaar oud was (lacht). Dus ik was een stuk jonger en het was ook een helemaal nieuwe ervaring voor mij. Mijn personage ‘Bellamy’ werd toen nog gedefinieerd als een slechterik en ik genoot er ook echt van om de slechterik te spelen. Daarnaast vormde ik zo met Richard Harmon, die John Murphy in de serie speelt, ons eigen kleine slechterikken-teampje.

Zou je zeggen dat je lijkt op je personage of niet?

Bellamy is een heel interessant personage en in sommige opzichten heb ik het gevoel dat ik er een beetje op lijk, zeker wat betreft familie. Want net als Bellamy ben ik heel loyaal naar mijn familieleden toe, omdat ik erg veel van ze hou. Maar als het jongste kind in een gezin van vier, herken ik mezelf toch meer in Octavia. Mijn personage is eigenlijk min of meer gebaseerd op mijn oudere broer, want hij is net als Bellamy vrij stoïcijns en niet zo emotioneel betrokken als dat ik ben. Ik zou dit eigenlijk niet mogen zeggen, ik hou van je Sam, moest je dit toevallig ergens horen, zien of lezen.

Heb je iets meegenomen of bijgehouden vanop de set van The 100

Ja, ik heb Bellamy’s jasje uit seizoen 4 bijgehouden, dat is alles.

Welk overlijden in de serie was voor jouw personage het moeilijkst om te verwerken en waarom?

Spoiler alert, er zijn er veel! (lacht) Maar als ik moet kiezen, dan zou ik voor de dood van Lincoln (Ricky Whittle) in seizoen 3 gaan. Natuurlijk had Bellamy het ook moeilijk toen hij dacht dat Octavia (de zus van Bellamy in de serie, gespeeld door Marie Avgeropoulos) dood was (lacht) en dan plots, verrassing, toch niet. Maar de dood of eerder de moord van Lincoln was echt een klap voor mijn personage Bellamy, want hij heeft echt veel moeite gedaan om samen te werken met Charles Pike (Michael Beach), die uiteindelijk een einde aan het leven van Lincoln maakte. Ik denk dat ook niemand van de personages dacht dat Pike tot zo’n uiterste zou gaan. Daarnaast was de dood van Lincoln ook desastreus voor Octavia, die een relatie met hem had. Het was dus een zware, maar meer nog erg onverwachte klap voor iedereen.

Als je een ander personage in The 100 zou kunnen spelen, wie zou dat dan zijn?

Ik zou dan gaan voor Jaha (Isaiah Washington), omdat hij een heel gecompliceerd personage is, dus daarom zou ik het heel interessant vinden om hem te spelen als dat kon.

Wat heb je bijgeleerd uit de serie?

Eén ding dat ik zeker heb meegenomen uit de serie is dat ik mijn mentale gezondheid serieus moet nemen. Ik steek soms zoveel energie in mijn werk, dat ik wel eens vergeet om voor mezelf te zorgen. In seizoen 7 heb ik daarom besloten om wat verlof te nemen, om voor mezelf te zorgen en ik ben ook heel blij dat ik dat heb kunnen doen. Dus als ik iets heb geleerd, dan is het wel dat je zelfzorg en mentale gezondheid heel serieus moet nemen.

Persoonlijk leven

Hoe ben je begonnen met acteren?

Ik begon met toneellessen op de middelbare school, toen ik een jaar of 13 was en ik vond dat toen superleuk. Toen ik naar de universiteit ging, koos ik echter voor ingenieurswetenschappen, wat ik persoonlijk niet zo leuk vond, maar sommige mensen doen dit wel graag (lacht). Op een dag gingen we voor het vak biotechnieken op excursie, waar we de zuurtegraad in rotsen onderzochten. Daarbij moest je de rotsen openbreken en eraan likken om te zien hoe zout ze zijn en toen ik daar in het veld stenen stond te likken dacht ik: ‘dit is niet wat ik voor de rest van mijn leven wil doen’. En ik vroeg mezelf dan af wat ik wél het liefste deed en dat was optreden. Dus ging ik podiumkunsten studeren en behaalde ook een diploma in creatief schrijven. Ik bemachtigde mijn eerste officiële baan bij het theater toen ik ongeveer 19 jaar oud was. Ik ben eerst begonnen met acteren in een lokaal theater en sloot me aan bij verschillende acteergroepen, totdat het oog van een castingbureau op mij viel. Dus als je acteur of actrice zou willen worden, dan is daar helaas geen exacte wetenschap voor, want iedereen volgt zijn eigen weg. Zolang je het graag doet, dat is het allerbelangrijkste.

Wat is jouw grootste droom?

Ik hoop gewoon dat iedereen gelukkig en gezond is, want we hebben met ons allen een moeilijke periode achter de rug. Dus ik ben heel dankbaar dat we hier allemaal kunnen zijn vandaag en dit moment samen kunnen delen. Ik hoop ook dat de wereld stilaan geneest en we verder kunnen gaan met ons leven, na deze zeer moeilijke laatste paar jaar. Het belangrijkste denk ik is om present te blijven en ik droom over een hoopvolle toekomst voor ons allemaal.

Wie zou je kiezen om jezelf te portretteren in een autobiografische film?

Gary Oldman (Darkest Hour, The Dark Knight, Bram Stoker’s Dracula) oftewel Meryl Streep (Mamma Mia!, The Devil Wears Prada), omdat ze beiden ongelofelijk geweldige acteurs zijn. (lacht)

Dit is je eerste keer in België, wat vind je van ons land en hoe bevalt je de stad Gent?

Klopt, ik ben hier voor het eerst en ik moet zeggen dat ik Gent echt een prachtige stad vind. Ik vroeg me wel iets af, ik liep dit weekend s’avonds door het oude/historische gedeelte van de stad en zag dat er plots een hele grote toren in brand stond. Ik weet niet of er nog mensen zijn die dit gezien hebben, maar ik dacht dus ‘is dit normaal, of steken ze gewoon graag gebouwen in nep-brand hier?’ (lacht). Voor de rest, zoals ik al zei, vind ik Gent een supermooie stad. Ik vertelde Eliza ook al over mijn verblijf hier en ze is superjaloers dat ze er niet bij kon zijn dit weekend, maar misschien een volgende keer.

Naar wie kijk je op?

Er is niet noodzakelijk een bepaald iemand naar wie ik opkijk, maar ik bewonder bijvoorbeeld wel Jeremy Strong uit Succession, hij is echt een fenomenale acteur. Daarnaast heb ik ook enorm veel bewondering voor Mike Beach, die Charles Pike speelt in The 100. Hij werkt ook al veel langer in deze industrie, dus als ik iets zou willen opsteken of meepikken van een bepaalde acteur dan zou dat van hem zijn. Als ik soms bepaalde vragen had op de set, dan kon ik ook altijd bij hem terecht. Ik zag hem als een soort onofficiële mentor en bewonder hem echt.

Kan je ons verklappen wat er nog in de toekomst voor jou als acteur op het programma staat?

Ik weet niet wanneer de exacte releasedatum is, maar ik filmde onlangs de Australische tv-serie Love Me samen met Hugo Weaving (Lord of the Rings, The Matrix, Captain America: The First Avenger). En ik ben heel vereerd dat ik dat heb mogen doen, het is een totaal ander genre ook, want de serie is een romantische komedie. Daarnaast ben ik momenteel een film aan het opnemen met Eliza, waarin wij man en vrouw zullen spelen. Zij is momenteel bezig met de opnames, daarom kon ze er niet bijzijn dit weekend en ik keer maandag terug om te filmen. Ik vind het echt geweldig om weer met haar te mogen samenwerken. Later in de maand ga ik ook een western opnemen met Zach McGowan (Dracula Untold, Black Sails, Agents of S.H.I.E.L.D.), die Prince Roan speelde in het derde seizoen van The 100. Ik heb dus een paar drukke maanden voor de boeg, maar ik kijk er wel naar uit.

Meer
Lees meer...