iPhones van Apple: 19 versies in 13 jaar

19 iphones in 13 jaar
ISOPIX

De iPhone is de smartphone van Apple. Dertien jaar geleden werd met de komst van de iPhone de eerste gebruiksvriendelijke en slimme smartphone toegankelijk voor het grote publiek. De uitvinding was meteen baanbrekend voor de telecom-sector.

Apple komt bijna elk jaar met een nieuwe versie van de iPhone. Inmiddels heeft het al negentien verschillende versies. Deze week nog bracht Apple de iPhone SE uit, de laatste iPhone in het rijtje. De reden waarom er zoveel verschillende iPhones zijn, is omdat Apple bij vele oude versies de productie heeft stopgezet. Ondertussen blijven ze wel nieuwe modellen ontwikkelen terwijl de oudere nog in omloop zijn. Tijd om de evolutie vanaf de allereerste smartphone van Apple te bekijken.

Eerste generatie: iPhone 2G – 3G – 3Gs

EPA

De eerste iPhone 2G werd, samen met iTunes en de iPod, uitgebracht door Steve Jobs op 29 juni 2007 en was enkel in metaalkleur te verkrijgen. Kopers hadden keuze tussen een iPhone van 4, 8 of 16 GB. De eerste Apple-smartphone verscheen in Europa pas in 2008.

De iPhone 3G verscheen in zwart of witte kleur op 11 juli 2008. De zwarte versies hadden een geheugen van 8 GB. Bij de witte versie was er de keuze tussen een geheugen van 8 of 16 GB. Deze iPhone ondersteunde 3G internet. Gebruikers waren nu mobiel online.

De laatse versie van zijn generatie, de iPhone 3GS, verscheen op 19 juni 2009 (in het zwart of wit) maar verschilde niet veel van zijn voorganger. De grootste wijziging zat in een sterkere processor. De iPhone kon nu meer informatie verwerken.

Tweede generatie: iPhone 4 – 4s

De (witte of zwarte) iPhone 4 werd gelanceerd op 21 juni 2010. Het was de eerste telefoon van Apple die over een camera aan de voorkant beschikte. Bovendien was het de eerste iPhone van glas die er meteen moderner uit zag. Dit model was dan ook een groot succes voor Apple. Bovendien was het de eerste iPhone die werd gepresenteerd na het overlijden van Apple-oprichter Steve Jobs.

Dat er wordt ingezet op de snelheid om met je iPhone te navigeren, is duidelijk in onderstaande video uit 2010.

Apple lanceerde de (witte of zwarte) iPhone 4S op 14 oktober 2011. Dat toestel was de eerste smartphone met Siri. Behalve een betere camera aan de achterkant, verschilde deze niet veel met zijn voorganger.

Derde generatie: iPhone 5 – 5C – 5S

De eerste (zwarte of witte) versie van de iPhone 5 werd gelanceerd op 21 september 2012. Voor het eerst kwam er een groter scherm (4-inch) in de smartphones van Apple maar verder leek hij sterk op de iPhone 4.

De iPhone 5C was de eerste smartphone van Apple die ook in de kleuren groen, blauw, geel en roze verscheen. Het toestel werd gelanceerd op 20 september en was een goedkopere versie dan de vorige iPhone 5. Bovendien was de achterkant nu van plastic in plaats van metaal. Dit model brak echter nooit goed door.

De belangrijkste vernieuwing bij de iPhone 5S was de vingerafdrukscanner waarmee je je telefoon kan ontgrendelen. Deze smartphone werd gelanceerd op 20 september 2013 en was nu ook in het goud beschikbaar. Omdat er een A7 processor in de iPhone 5S zat, was deze smartphone destijds tot de krachtigste telefoon van dat moment.

Vierde generatie: iPhone 6 (Plus) – 6S (Plus) – SE

Met de iPhone 6 Plus kwam Apple met een nog groter scherm op de markt (5,5 inch). De iPhone 6 had een 4,7-inch scherm. Beide in een nog dunner model. De versies werden op 19 september 2016 gelanceerd. Door het grotere scherm was het voortaan toegankelijker om films te kijken op je smartphone. Bovendien bracht Apple met de komst van de iPhone 6 en 6 Plus ook Apple Pay uit. Het was nu ook mogelijk om te betalen via je telefoon.

De iPhone 6S en 6S Plus werden gelanceerd op 25 september 2015 en verschilden niet zo veel van hun voorganger. Het werkgeheugen werd verhoogd, een betere processor aangebracht en de camera aan de voorkant werd geoptimaliseerd.

De iPhone SE was een kleinere editie van de iPhone 6S. De smartphone had de zelfde afmetingen als de iPhone 5 maar had dezelfde specificaties als de iPhone 6 (Plus) en de iPhone 6S (Plus). Na het aankondigen van de nieuwe iPhone SE gisteren, werd de productie van het oude model stopgezet.

Vijfde generatie: iPhone 7 of 7 Plus – 8 of 8 Plus (en tweede generatie van iPhone SE)

Met de iPhone 7 (en de grotere versie iPhone 7 Plus) beschikt Apple voor het eerst over een smartphone van minimaal 32 GB geheugen. Dit toestel verscheen op 16 september 2016 en is voorzien van twee camera’s aan de achterkant om optisch te kunnen inzoomen. De grootste vernieuwing was misschien het ontbreken van een hoofdtelefooningang. Bovendien was het een waterresistent model.

Met de iPhone 8 en iPhone 8 Plus kwam Apple met een smartphone die sterker glas en betere stereospeakers bevatte. Het toestel werd gelanceerd op 22 september 2017 en was voorzien van iOS 11. Deze gsm was snel en voortaan was ook filmen in 4K mogelijk. De iPhone 8 en 8 Plus zijn vandaag nog te verkrijgen. Het zijn de oudste versies van de iPhone die Apple nog produceert.

Apple kondigde vandaag de tweede generatie van de iPhone SE aan. Alhoewel deze versie vier jaar ouder dan de eerste generatie van de iPhone SE, wordt hij toch in het rijtje van de iPhone 7 en 8 (Plus) gerekend. Alle functies van de eerste SE hebben een upgrade gekregen. Het meest opmerkelijke is de ‘betaalbare’ prijs. In België betaal je 489 euro en slechts 349 euro als je je oude toestel teruggeeft.

Zesde generatie: iPhone X – XR – XS of Max

De iPhone X werd gelanceerd op 3 november 2017 en kwam er om het tienjarig bestaan van de iconische smartphone te vieren. Het scherm werd verder geoptimaliseerd, maar de Face ID was de grootste vernieuwing voor deze smartphone. Voortaan had de iPhone geen home-knop of vingerafdruklezer. Verder kon je met deze iPhone je eigen emoji’s maken (animoji’s). Deze smartphone begon meer op de gsm van de toekomst te lijken.

De iPhone XR werd gelanceeerd op 26 oktober 2018. Nu werden alle functies op de smartphone zoals de Face ID-verificatie, de camera, het retina-scherm, … verder geoptimaliseerd. Augmented reality was nu ook mogelijk. Het opmerkelijkste bij deze smartphone is de batterij. Deze zou een volledige dag meegaan. Daarmee reageerde Apple op de eeuwige kritiek van hun batterijen die te snel plat raken.

De iPhone XS en XS Max waren de laatste smartphones van zijn Apple-generatie. Ze werden gelanceerd op 21 september 2018, maar Apple stopte met de productie op 10 september 2019. Veel nieuwigheden brengt Apple niet meer met deze versie van de iPhone. Het bevat een OLED-scherm en een nog verbeterde camera.

Zevende generatie: iPhone 11 – 11 Pro – 11 Pro Max

De iPhone 11 is de eerste smartphone van Apple met twee camera’s aan de achterkant. Het toestel werd gelanceerd op 20 september 2019. Apple pakte uit met een nog verbeterde cameraprestatie. Verder beschikte deze smartphone over een nieuwe nachtmodus. Hiermee zou je zelfs bij weinig licht automatisch heldere foto’s maken zonder flits.

De grootste aanpassing voor de iPhone 11 Pro en de 11 Pro Max zijn de drie camera’s langs de achterkant. De Pro-variant beschikt over een selfiecamera die in staat is om “slofies” (van slow selfie) te nemen en in 4K te filmen. Voorts zijn alle functies van de iPhone verder geoptimaliseerd. Voor een iPhone 11 Pro betaal je in België 1.159 euro.

Gesponsorde artikelen