Israël ontwikkelt nieuwe, supersnelle methode om te testen op coronavirus

Een nieuwe ontwikkelde coronatest zou in minder dan één seconde kunnen bepalen of je besmet bent met het coronavirus of niet. De test is nog verder in ontwikkeling in Israël, maar de eerste resultaten lijken alvast veelbelovend.

Als sinds het begin van de uitbraak van het coronavirus wordt er heel veel gesproken over coronatesten. Aanvankelijk waren er veel te weinig testen beschikbaar en nu dat in westerse landen enigszins opgelost is, zorgt vooral de snelheid van die testen voor problemen.

Snellere methode

Vaak duurt het één of meerdere dagen voor zo’n test een resultaat heeft. Nochtans is het superbelangrijk om zo snel mogelijk te weten of iemand besmet is omdat nieuwe uitbraken op die manier snel in de kiem gesmoord kunnen worden.

Er wordt daarom voortdurend gezocht naar betere en vooral snellere manieren om te testen op het coronavirus. Het Center for Geographic Medicine and Tropical Diseases at Sheba Medical Center in Israël lijkt op dat vlak misschien wel voor een belangrijke doorbraak te staan.

Zoutoplossing

De bedoeling is dat patiënten hun mond spoelen met een zoutoplossing en die dan uitspuwen in een flacon. Dat wordt vervolgens onderzocht door een klein apparaat dat eenvoudig gezegd licht schijnt op het monster en zo analyseert of de onderzochte persoon besmet is of niet.

Volgens hoofdonderzoeker Eli Swartz is de test veel eenvoudiger te gebruiken dan de gekende wattenstaafjes die nu veelal gebruikt worden bij PCR-testen. “Tot dusverre hebben we veelbelovende resultaten met deze nieuwe methode, die veel handiger en veel goedkoper zal zijn”, zei hij aan Reuters.

95 procent nauwkeurigheid

De nieuwe testmethode is nog in ontwikkeling, maar een eerste klinische proef bij honderden patiënten toont aan dat deze coronatest 95 procent nauwkeurigheid heeft. Toch blijven de onderzoekers voorzichtig. Volgens hen zijn nog meer testen nodig, vooral bij besmette personen die asymptomatisch zijn en dus minder virusdeeltjes hebben.

Als de test ook bij hen efficiënt blijkt te zijn en goedgekeurd wordt, zou het wel eens een game changer kunnen zijn. Het apparaat om te onderzoeken zou uiteindelijk minder dan 200 dollar (170 euro) kosten en elke test apart kost dan amper 25 cent.

Meer
Lees meer...