Israëlische jongeren graven 1.100 jaar oude gouden munten op

Jonge vrijwilligers ontdekten aarden potten waarin 425 gouden munten zaten. De vrijwilligers werkten bij een archeologische opgraving in centraal Israël. De munten zouden 1.100 jaar oud zijn en uit het Abbasid-tijdperk (islamitsich gouden tijdperk) stammen.

De munten wegen 845 gram en zijn van 24 karaat goud. In de vroege islamitische periode waren deze munten heel veel waard. Genoeg om een “luxewoning in één van de beste wijken van Fustat, in die tijd de enorm rijke hoofdstad van Egypte, te kopen” zegt muntexpert Robert Kool.

Onverwachts

Oz Cohen aan het werk
Vrijiwilliger Oz Cohen is dolgelukkig met de vondst. – EPA-EFE/Heidi Levine / Sipa Press / POOL

Oz Cohen, de vrijwilliger die de schat vond, was zeer enthousiast. “Het was geweldig. Toen ik aan het graven was, zag ik iets dat leek op dunne bladeren. Maar toen ik nog eens keek, besefte ik dat het gouden munten waren.”

De directeurs van de opgraving, Liat Nadav-Ziv en Elie Haddad van de Israel Antiquities Authority, geven meer uitleg in een verklaring. “Diegene die deze schat begraven heeft 1.100 jaar geleden moet hebben verwacht deze terug te kunnen halen. Hij had de potten vastgespijkerd zodat die niet zouden bewegen.”

“Zoveel gouden munten vinden, is heel zeldzaam. We vinden ze bijna nooit bij archeologische opgravingen, aangezien goud altijd buitengewoon waardevol is geweest, omgesmolten werd en van generatie op generatie is hergebruikt”, vertelden de directeurs.

Meer
Lees meer...