James Bond diep in de shit: film uitgesteld na ontslag regisseur, en plots is ook Daniel Craig weer onzeker

De nieuwe James Bond-film heeft weer vertraging opgelopen. Het is nu zeker dat de film niet klaar zal zijn op de voorziene releasedatum, het najaar van 2019. Dat heeft te maken met het opstappen van regisseur Danny Boyle deze week. En de vraag is of Daniel Craig nog wel zin heeft in een nieuwe Bond-film als de opnames worden uitgesteld.

De 25ste Bond-film zou een feestelijke release moeten krijgen, maar nog voor de opnames begonnen zijn, draait alles al in de soep. Danny Boyle ging de film normaal gezien regisseren, maar deze week stapte hij op. De oorzaak zou bij “creatieve meningsverschillen” liggen. Het script zou het zorgenkind zijn, aangezien dat nauw aansluit bij enkele gevoelige thema’s, zoals #MeToo en de Russische inmenging in politiek. Dat zou de grote baas van de Bond-films, Barbara Broccoli, niet zien zitten.

Ook met Daniel Craig zou de samenwerking niet zo vlot verlopen zijn. Boyle en Craig hadden vaak andere ideeën over de casting voor bepaalde rollen. Met de exit van Boyle zou Daniel Craig dus zeker zijn rol als Bond nog een laatste keer moeten kunnen hernemen. Maar het heeft al veel voeten in de aarde gehad voor hij eindelijk bevestigde om terug 007 te spelen. Als de opnames nu worden uitgesteld, is het maar de vraag of Craig nog zin heeft om zijn agenda volgend jaar vrij te maken.

Daniel Craig

Het is ook nog nooit gebeurd dat er na een tijdspanne van vijf jaar tussen twee films geen nieuwe Bond is gekomen. Goldeneye was in 1995 de eerste Bond-film die zes jaar op zich liet wachten. Het was de eerste van Pierce Brosnan. Na zijn laatste vertolking duurde het vier jaar voor Daniel Craig het van hem overnam. Sindsdien heeft Craig vier Bond-films gemaakt, evenveel als Brosnan. Maar hij is intussen wel de James Bond die het langst in de rol zit. Als hij toch nog zou meespelen in de nieuwe film, dan is hij 14 jaar het gezicht van Bond geweest. De vorig jaar overleden Roger Moore deed het 12 jaar lang.

Craig is intussen 50 jaar geworden, en volgens insiders had hij al weinig zin om nog een Bond-film te maken. Er is nu besloten om een oud script te gebruiken als vervanging voor dat van Danny Boyle, en dat zou de film nog meer vertragen. De film is nu voorzien voor de zomer van 2020, bijna een jaar later dan verwacht. Het zal dus geen verrassing zijn als Craig binnenkort zijn licence to kill definitief opbergt.

Nieuwe Bond?

En dan kunnen de speculaties weer beginnen. Al sinds de vorige film, toen Craig plots onzeker werd in de rol van Bond, worden heel wat namen genoemd. Eén naam blijft maar opduiken en dat is die van Idris Elba. Hij zou de eerste zwarte Bond kunnen worden. De acteur van onder andere de reeks Luther is momenteel wel druk bezig met andere opnames. En de kans lijkt klein dat hij volgend jaar nog tijd vindt om even Bond te komen spelen. Gelukkig is één ding altijd zeker: James Bond will return!

Getty
Meer
Lees meer...