PETA wint rechtzaak tegen ‘Tiger King’-figuur Jeff Lowe die zijn dieren met ernstige huidziekten laat rondlopen

Jeff Lowe, bekend van Tiger King, moet verplicht alle documentatie rond de verzorging van de jonge leeuwen in zijn dierenpark in Oklahoma overbrengen. Dat heeft de rechtbank beslist na een verzoek van de dierenrechtenorganisatie PETA.

Iedereen herinnert zich Jeff Lowe nog wel. Hij is één van de kleurrijke figuren die centraal staat in de beruchte Netflixreeks Tiger King. Daarin zien we hoe Joe Exotic, de hoofdfiguur, zijn dierenpark, vol tijgers, leeuwen en andere grote katten, overdraagt aan Lowe.

Vorige week kwam PETA naar buiten met beelden die een activist beweerde gemaakt te hebben in het park. Dat meldt onder meer het persbureau ANP. Daarop zijn leeuwen in veel te kleine kooien te zien met huidzweren en een huidmadenziekte. PETA ondernam juridische stappen, maar Lowe weigerde medische gegevens over de dieren te publiceren op grond van de Amerikaanse privacywet.

Ontklauwen en scheiden van moeder

https://www.youtube.com/watch?v=uIqtTnSEMbE

PETA voert trouwens al langer actie tegen Lowe en zijn G.W. Zoo. De organisatie beschuldigt hem en zijn voormalige kompaan Tim Starke er onder meer van katachtigen in het park te ontklauwen. Ook zouden ze pasgeboren welpjes en hun moeders gescheiden hebben voor het plezier.

Hoe dan ook zal Lowe het park niet lang meer kunnen uitbaten. Zo bepaalde een rechter onlangs dat aartsrivaal Carole Baskin dierentuin van Lowe, doe vroeger dus van Joe Exotic was, in handen krijgt. Lowe liet alvast weten dat hij de zoo “in erbarmelijke staat” aan Carole Baskin zal geven.

Joe Exotic smeekt om gratie

https://www.youtube.com/watch?v=V06GbgqZjaU

Joe Exotic zit ondertussen een gevangenisstraf van 22 jaar uit wegens dierenmishandeling en het plannen van een moord op Carole Baskin. Nu beweert ‘mister mullet’ in een brief aan de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ dat hij niet lang meer te leven heeft. Hij smeekt president Donald Trump dan ook om gratie. Exotic wil ook dat Kim Kardashian voor zijn vrijheid pleit, zoals ze eerder al deed voor andere Amerikaanse gevangenen.

Joe Exotic stelt dat hij aan een immuunsysteemstoornis lijdt. Sinds januari zou hij geen maandelijks bloedtransfusie meer gekregen hebben. Die heeft hij – naar eigen zeggen – nochtans nodig om gezond te blijven. “Ik verlies gewicht, pijn heelt niet, zo ga ik binnen twee, drie maanden dood”, schrijft de tijgerfanaat.

Meer
Lees meer...