Joe Biden na Super Tuesday opnieuw in de race bij Amerikaanse voorverkiezingen

Na Super Tuesday, de dag waarop er in 14 Amerikaanse Staten gestemd moest worden voor de voorverkiezingen, doet Joe Biden duidelijk weer mee om de Democratische presidentskandidaat te worden. Het lijkt daarbij vooral een tweestrijd te worden met Bernie Sanders.

Bij de democratische voorverkiezingen in de Verenigde Staten lijkt het erop dat Joe Biden de grote winnaar is geworden van Super Tuesday. Voorlopig heeft hij al gewonnen in 8 van de 14 staten waar er gisteren gestemd moest worden. Zijn sterkste tegenstander Bernie Sanders haalde voorlopig 3 staten binnen. Voor Super Tuesday leek Sanders het te gaan halen, maar nu zit Joe Biden dus duidelijk opnieuw in de race.

Biden vs. Sanders

Bernie Sanders
Isopix

Nadat eerder Pete Buttigieg en Amy Klobuchar uit de race stapten, lijken de Democratische voorverkiezingen vooral een tweestrijd te gaan worden tussen Bernie Sanders en Joe Biden. Tot voor Super Tuesday leek Sanders de grote favoriet, maar de verkiezingen in 14 staten hebben Biden terug in de race gezet. De overige drie kandidaten, Michael Bloomberg, Elizabeth Warren en Tulsi Gabbard

Met nog niet alle resultaten geteld wint Biden in acht staten, Sanders in drie. De inzet van de voorverkiezingen zijn afgevaardigden van de verschillende staten. Deze afgevaardigden krijgen beslissen uiteindelijk wie de presidentskandidaat wordt. Op Super Tuesday stond in totaal een derde van de afgevaardigden op het spel.

Biden op kop

Door de winst van Biden in de staten Massachusetts, Minnesota, Tennessee, Oklahoma, Alabama, Arkansas, North Carolina en Virginia staat hij voorlopig op kop in de race. Sanders kon Utah, Colorado en zijn thuisstaat Vermont op z’n naam schrijven. Maar het is vooral nog uitkijken naar de resultaten in de grote staten Texas en Californië. In die twee staten vallen de meeste afgevaardigden te rapen.

Voorlopig lijkt het erop dat Texas naar Biden zal gaan en Californië naar Sanders. Daarbij scoort Biden vooral goed bij de minderheden zoals zwarte kiezers en Spaanstaligen. En ook oudere kiezers gaan eerder voor Joe Biden. Bernie Sanders kan dan weer vooral rekenen op de stem van de jongere kiezer.

Centrum vs. links

Joe Biden Pete Buttigieg
Joe Biden en Pete Buttigieg – Bron: Isopix

Het grote verschil tussen Biden en Sanders is hun positionering op het politieke spectrum. Biden is een centrumkandidaat, Sanders staat voor een uitgesproken links beleid. Amy Klobuchar en Pete Buttigieg, twee centrumkandidaten, stapten voor Super Tuesday uit de race en gaven hun steun aan Biden. En daar kon de voormalige vicepresident duidelijk van profiteren.

Voorlopig (met dus nog niet alle stemmen van Super Tuesday geteld) staat Biden dan ook op kop wat het aantal afgevaardigden betreft. Op dit moment heeft hij 438 afgevaardigden, zijn grootste tegenstander Bernie Sanders heeft er 369. In totaal zijn er 1.991 afgevaardigden te verdelen.

Meer
Lees meer...