Het Amerikaanse Congres heeft de overwinning van Joe Biden bij de presidentsverkiezingen van de Verenigde Staten bekrachtigd. Daarmee is Biden nu ook formeel de volgende Amerikaanse president. Die bekrachtiging, normaal een formaliteit, duurde door protesten en de bestorming van het Capitool deze keer tot diep in de nacht.
Een van de meest bewogen bekrachtigingen van een wettelijk verkozen Amerikaanse president ooit zit er eindelijk op. Woensdagavond begon een speciale zitting waarbij de Senaat en het Huis van Afgevaardigden samen de verkiezingsuitslag in alle Amerikaanse staten bevestigen.
Normaal is zo’n zitting een formaliteit waarbij alle resultaten staat per staat voorgelezen worden en alle kiesmannen uitgedeeld worden aan de verschillende kandidaten. Deze keer hadden verschillende Republikeinen echter aangekondigd om – op vraag van president Donald Trump – deze resultaten aan te vechten.
Zitting stilgelegd
Dat begon gisteren al bij de resultaten van Arizona. Na een stemming van de Senaat en het Huis werd die echter verworpen. Kort erna moest de zitting jammer genoeg stilgelegd worden toen aanhangers van Trump het Capitool bestormden en zelfs binnen raakten. Die aanval duurde meerdere uren en kostte het leven aan minstens vier mensen.
Nadat de Nationale Garde de terroristen eindelijk wist te verwijderen, ging de zitting voor de bekrachtiging van Joe Biden verder. Het was toen al na middernacht in de Verenigde Staten. Aan het begin van die hervatting nam namen zowel Mike Pence, vicepresident en voorzitter van de Senaat, Mitch McConnell, leider van de Republikeinen in de Senaat, en Chuck Schumer, leider van de Democraten in de Senaat, het woord.
Eedaflegging op 20 januari
Daarna gingen de formaliteiten verder. Ook deze keer was er echter al snel weer een onderbreking toen de resultaten van de staat Pennsylvania aangevochten werden. Na een nieuwe stemming in zowel de Senaat als het Huis kon Biden dan toch eindelijk bekrachtigd worden als volgende president van de Verenigde Staten.
Hij verslaat uiteindelijk Donald Trump met 306 kiesmannen tegenover 232. Op 20 januari zal Biden de eed afleggen als 46ste president van de Verenigde Staten. Trump liet zojuist weten dat die overdracht van de macht “vredevol” zal verlopen.