Trump roept aanhangers in vreemde videoboodschap eindelijk op naar huis te gaan

Donald Trump heeft eindelijk gereageerd op de bestorming van het Capitool. Hij roept zijn aanhangers in een videoboodschap op om het Capitool te verlaten. Minuten nadat verkozen president Joe Biden hem opriep om dat te doen.

Op dit moment wordt het Capitool in Washington in de Verenigde Staten bestormd door aanhangers van huidig Amerikaans president Donald Trump. De betogers drongen het gebouw met geweld binnen en richten er al heel wat vernieling aan. Verkozen president Joe Biden riep, net zoals verschillende andere Amerikaanse politici, op tot een einde van de bestorming. Trump deed dat lange tijd niet, maar heeft eindelijk ook gereageerd.

Trump: “Ga naar huis, ik hou van jullie, maar ga naar huis”

In een videoboodschap roept Trump zijn aanhangers nu toch op om het Capitool te verlaten en naar huis te gaan. Hij deed dat echter in een korte, haast hallucinante video. Trump begon zijn boodschap door te herhalen dat de verkiezingen van hem gestolen zijn en dat hij in een landslide gewonnen heeft. Pas daarna vroeg de president aan zijn aanhangers in Washington om naar huis te gaan. Hij bedankte zijn aanhangers nog.

“Ik weet dat jullie pijn voelen. Ik weet dat jullie gekwetst zijn. We hebben een verkiezing gehad die gestolen werd van ons. Het was een landslide-verkiezing en iedereen weet het, vooral de andere kant. Maar je moet nu naar huis gaan. We moeten vrede hebben. We moeten gerechtigheid hebben. We moeten de geweldige mensen van het gerecht respecteren. We willen niet dat er gewonden vallen. Het is een heel moeilijke periode. Er is nog nooit een tijd als nu geweest, waarin zoiets gebeurt. Waar ze het (presidentschap, red.) van ons allemaal kunnen afnemen, van mij, van jullie, van ons land. Dit waren frauduleuze verkiezingen. Maar we kunnen niet in hun hand spelen. We moeten vrede hebben. Dus ga naar huis. We houden van jullie. Jullie zijn heel speciaal. Je ziet wat er gebeurt. Je ziet de manier waarop anderen behandeld worden. Zo slecht en zo gemeen. Ik weet hoe jullie je voelen. Maar ga naar huis en ga naar huis in vrede.”

De tweet kan niet geliked of geretweet worden aangezien Twitter de boodschap heeft geblokkeerd omdat het geweld in de hand zou kunnen werken.

Biden: “Trump, kom nu op tv en breng hier een einde aan”

Joe Biden, die binnen twee weken ingewijd zal worden als president van de Verenigde Staten, riep zijn voorganger, en huidig president, Donald Trump eerder op om zijn aanhangers live toe te spreken en hen te vragen om een einde te maken aan de bestorming van het Capitool.

Trump riep aanvankelijk enkel op om kalm en vreedzaam te blijven. “Ik vraag iedereen in het Capitool om vreedzaam te blijven. Geen geweld! Onthou, WIJ zijn de partij van law & order. Respecteer onze wet en onze geweldige mannen en vrouwen in het blauw. Bedankt!”

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1346912780700577792?s=20

Mike Pence

Trumps vicepresident Mike Pence riep, net zoals heel wat andere republikeinse politici, wel al snel op om het Capitool te verlaten. “Het geweld en de vernielingen die aan de gang zijn in het Capitool moeten stoppen en het moet nu stoppen. Iedereen die hierbij betrokken is moet de politie respecteren en onmiddellijk het gebouw verlaten. Vreedzaam protest is het recht van elke Amerikaan, maar deze aanval op ons Capitool zal niet getolereerd worden en zullen vervolgd worden volgens de regels van de wet.”

Meer
Lees meer...