Joe Biden over weigering Trump om nederlaag toe te geven: “Beschamend”

President-elect Joe Biden heeft ondertussen voor het eerst scherp gereageerd op de weigering van Donald Trump om zijn nederlaag te erkennen. Hij noemde het gedrag van de zittende president “beschamend” en zei dat het niet zou bijdragen tot zijn nalatenschap. Toch lijkt Biden zich weinig zorgen te maken over de transitie van de macht.

Joe Biden hield gisteren in zijn thuisbasis in de staat Delaware een persconferentie waarbij hij antwoordde op vragen van journalisten. Het was de eerste keer sinds zijn uitgeroepen is als winnaar van de presidentsverkiezing dat hij de pers op die manier te woord stond.

En het was voor Biden meteen ook de eerste keer dat hij sterke kritiek uitte op het gedrag van de zittende president Donald Trump. Hij noemde de weigering van Trump om zijn nederlaag toe te geven “beschamend”. Biden zei ook dat het gedrag van Trump niet zou helpen bij zijn nalatenschap.

“Niets houdt ons tegen”

Hoewel de Democraat Joe Biden al sinds zaterdag is uitgeroepen tot winnaar van de Amerikaanse presidentsverkiezing, weigert het kamp rond Donald Trump die uitslag te aanvaarden. Zij komen voortdurend aandraven met vermeende kiezersfraude zonder daarbij met enige bewijzen te komen.

Velen vrezen dan ook dat het gedrag van de zittende president een vlotte overdracht van de macht in de weg zal staan. Biden zelf lijkt zich daarover niet veel zorgen te maken. “Deze vertraging verandert niet wat we kunnen doen”, zei hij. “We zien eerlijk gezegd niets wat ons tegenhoudt.”

Bekijk de persconferentie van Joe Biden

Meer
Lees meer...