Joe Rogan excuseert zich voor racistisch taalgebruik; Spotify verwijdert meer dan 100 afleveringen van zijn podcast

Joe Rogan (54) blijft in het oog van de storm zitten. Na eerder kritiek dat hij misinformatie over het coronavaccin verspreidt via zijn populaire podcast The Joe Rogan Experience, zijn nu ook oude fragmenten opgedoken waarin hij veelvuldig het N-woord gebruikt. Spotify verwijderde ondertussen al meer dan 100 aflevering van zijn podcast en Joe Rogan zelf deelde een publieke verontschuldiging.

Joe Rogan is nooit onbesproken geweest. De Amerikaan nooit allerlei gasten met uiteenlopende meningen uit in zijn podcast en spreekt hen zelden tegen, zelfs al is hetgeen ze zeggen niet altijd even fraai. Ook zelf neemt Rogan nooit een blad voor de mond. Het leverde hem tegenstanders op, maar vooral ook heel veel fans. Met gemiddeld 11 miljoen luisteraars is The Joe Rogan Experience de populairste podcast ter wereld. Spotify betaalde in 2020 dan ook meer dan 100 miljoen dollar (88,5 miljoen euro) voor de exclusieve rechten.

De laatste tijd toont Joe Rogan zich steeds meer als een tegenstander van het coronavaccin en nodigde hij dan meermaals gasten uit die die mening delen. Meer dan 1.000 artsen, verpleegkundigen, wetenschappers en onderwijzers scheven recent dan ook een open brief naar Spotify om te vragen in te grijpen tegen dergelijke misinformatie. Spotify-CEO Daniel Ek meende tot voor kort echter dat zijn platform geen redactionele verantwoordelijkheid heeft over podcasts.

113 verwijderde afleveringen

Die mening blijkt Spotify nu herzien te hebben. Zonder enige verklaring is het platform namelijk begonnen met het verwijderen van heel wat afleveringen van The Joe Rogan Experience. De website JRE Missing meldt dat er dit moment in totaal al 113 afleveringen zijn verwijderd.

Opvallend genoeg gaat het hierbij niet over de recente afleveringen die misinformatie rond het coronavaccin verspreiden. Het gaat daarentegen voornamelijk om afleveringen waarin Joe Rogan racistisch taalgebruik hanteert en regelmatig het N-woord gebruikt.

De controverse rond het racistisch taalgebruik van Joe Rogan kwam er na een compilatievideo van muzikante India Arie op Instagram. Daarin valt te horen hoe de podcaster meer dan 20 keer het N-woord uitspreekt. De ophef rond die video zorgde ervoor dat Joe Rogan zich in een videoboodschap op zijn eigen Instagramaccount excuseerde voor zijn vroegere taalgebruik.

“Uit de context gehaald”

“Ik maak deze video om te spreken over het meest betreurenswaardige en beschamende dat ik ooit in het openbaar heb moeten bespreken. Er is een video die een compilatie is van ik die het N-woord zeg. Het is een video die is gemaakt is van clips die uit de context zijn gehaald en komen uit 12 jaar gesprekken aan op mijn podcast. Het is allemaal door elkaar gegooid, en het ziet er verdomd verschrikkelijk uit, zelfs voor mij”, begint hij zijn verontschuldigingen.

“Nu weet ik dat er voor de meeste mensen geen context is waarin een blanke dat woord ooit mag zeggen, laat staan ​​in het openbaar in een podcast, en daar ben ik het mee eens. Ik heb het ook in jaren niet meer gezegd, maar voor een lange tijd, als ik dat woord ter sprake bracht, zei ik plaats van ‘het N-woord’ te zeggen gewoon het woord. Ik dacht dat mensen zouden begrijpen wat ik aan het doen was, als ze de context kenden”, gaat hij verder. “Mijn oprechte en nederige excuses. Ik wou dat er meer was dat ik kon zeggen.”

Luister hier naar de verontschuldigingen van Joe Rogan:

Meer
Lees meer...