‘Joker’ ontving de meeste klachten van alle films uit 2019, maar filmkijker neemt niet langer aanstoot aan geweld op het scherm

De film Joker van Todd Philips ontving de meeste klachten van alle films uit 2019. Dat meldt de British Board of Film Classification. Uit de evolutie van het aantal jaarlijkse klachten blijkt ook dat bloed en geweld de filmliefhebber niet langer choqueren.

https://www.instagram.com/p/CCg7YQIJkfl/

In hun jaarlijks rapport onthult de BBFC dat er twintig klachten werden ingediend over de DC-film met Joaquin Phoenix in de hoofdrol. Geen enkele andere film uit 2019 deed slechter. Al de klachten gaan over de leeftijdsrestrictie van Joker. Volgens de BBFC is de film namelijk enkel toegelaten voor kijkers van 15 jaar of ouder. De klachten stelden dat de BBFC de film had moeten classificeren als 18+, vanwege de “geweldadige toon”. Een klein aantal mensen vond zelfs dat de film in zijn geheel verboden had moeten worden.

Hoewel de scènes in Joker bij momenten (veel) geweld bevatten, zoals steek- en schietpartijen en het daarbijhorende bloed, stelt de BBFC dat de film niet “focust of stilstaat bij het toebrengen van pijn of ernstige letsels op een manier die een leeftijdsrestrictie van 18 jaar vereist”.

Geweld choqueert niet meer

Als twintig officiële klachten niet veel lijken, is dat omdat dat aantal klachten daadwerkelijk erg weinig is. In totaal heeft de BBFC, dat bepaalt welke leeftijdsrestricties films in het Verenigd Koninkrijk krijgen, vorig jaar slechts 149 klachten ontvangen, wat minder is dan de helft van het aantal klachten dat in 2018 werd ingediend.

Ter vergelijking, de film The Dark Knight van Christopher Nolan, die verscheen in 2008, ontving toen meer dan 300 klachten. Het is dus duidelijk dat de filmkijker tegenwoordig minder aanstoot neemt aan bloed en geweld dan tien jaar geleden.

The Clown Prince of Crime

Joker vertelt het verhaal van Batmans iconische aartsvijand. Joaquin Phoenix speelt de rol van Arthur Fleck, een geestelijk gestoorde man die later in het verhaal zal veranderen in de Clown Prince of Crime. De film was een enorm succes. Phoenix werd bekroond met de Golden Globe, BAFTA Award en Oscar voor beste acteur. De film kreeg ook een Oscar voor beste filmmuziek.

Helaas lijkt het er op dat er geen vervolg op Joker zit aan te komen. Hoewel de film voor een enorme opbrengst van meer dan 1 miljard dollar (zo’n 875 miljoen euro) zorgde, liet regisseur Todd Philips weten geen plannen te hebben voor een sequel.

Meer
Lees meer...