Oscarnominaties: ‘Joker’ krijgt 11 nominaties, ‘The Irishman’, ‘1917’ en ‘Once Upon a Time …’ elk 10

De nominaties voor de Academy Awards 2020 zijn zojuist bekend gemaakt. Joker is de grote winnaar met maar liefst elf nominaties. The Irishman, 1917 en Once Upon a Time in Hollywood kregen elk tien nominaties. De Belgische film Une soeur kreeg een nominatie in de categorie Best Live Action Short Film.

Door de vele andere awardshows, zoals de Golden Globes, de afgelopen tijd, hadden de Oscarnominaties weinig grote verrassingen in petto. Toch bleef het vol spanning uitkijken toen de Academy zijn genomineerden bekend maakte in de 24 categorieën.

De grote winnaar is voorlopig Joker. De film over de gelijknamige superschurk uit de Batman-verhalen kreeg maar liefst elf nominaties. Onder andere in de categorie Beste Film, Beste Regisseur (Todd Philips) en Beste Mannelijke Hoofdrol (Joaquin Phoenix) maakt Joker kans op een beeldje.

1917, The Irishman en Once Upon a Time in Hollywood komen daar kort achter met elk tien nominaties. De drie films maken telkens onder meer kans op de Oscar voor Beste Film en Beste Regisseur.

Zuid-Koreaanse film Parasite verrast

Ook Ford v Ferrari, Jojo Rabbit, Little Women, Marriage Story en het Zuid-Koreaanse Parasite kregen een nominatie in de categorie Beste Film. Parasite is nog maar de elfde niet-Engelstalige film die in deze categorie een Oscarnominatie in de wacht sleept. De vorige elf wisten die nominatie niet te verzilveren.

De Zuid-Koreaanse triller maakt in totaal zelfs kans op zes beeldjes. Regisseur Bong Joon-ho kreeg ook een nominatie in de categorie Beste Regisseur.

Geen vrouwen

Daarmee zijn ook dit jaar alle genomineerden in de categorie Beste Regisseur mannen. Tijdens de 92 edities van de Academy Awards kregen nog maar vijf vrouwen ooit een nominatie voor de Oscar voor Beste Regisseur. Alleen Kathryn Bigalow met The Hurt Locker verzilverde die nominatie in 2009.

Ook in andere categorieën zijn vrouwen een uitzondering. Van de negen genomineerden voor Beste Film is alleen Little Women geregisseerd door een vrouw. Greta Gerwig herhaalt zo haar prestatie van in 2018. Toen maakte ze met Lady Bird ook kans in categorie Beste Regisseur.

Netflix breekt door

Netflix slaagt er wel in om door te breken en sleept heel wat nominaties in de wacht. Naast de tien nominaties voor The Irishman doen ook Marriage Story (zes nominaties) en The Two Popes (drie nominaties) het goed.

In totaal kreeg Netflix 24 Oscarnominaties. Daarmee doet de streamingsdienst het beter dan vorig jaar toen ze 15 nominaties binnenhaalden. Netflix klopt dit jaar zelfs alle grote Hollywood-studio’s. Disney (met 20th Century Fox en Fox) kreeg 23 nominaties en Sony moet het stellen met 20.

Belgische nominatie

Ook België maakt kans op een Oscar. In de categorie Best Live Action Short Film is Une Soeur van Delphine Girard een van de genomineerden. De kortfilm is een psychologische triller met Veerle Baetens, Selma Alaoui en Guillaume Dhesme. Juliette Van Dormael, de dochter van Jaco Van Dormael, werkte als cameravrouw mee.

Welke films ook effectief een Oscar in de wacht slepen, weten we op 9 februari. Dan worden in Los Angeles de 92ste Academy Awards uitgereikt. Ook dit jaar zal dat gebeuren zonder presentator.

Meer
Lees meer...