Jong in de jaren 90: de 10 beste videoclips

Of je nu voor je tv mee danste met Britney Spears of languit in de zetel naar Coffee & TV van Blur lag te kijken, wie jong was in de jaren 90 had ongetwijfeld zijn favoriete videoclips. In een decennium dat we fervent flippo’s wisselden en aan Chupa Chups likten, waren MTV en TMF onze beste vrienden.

1. …Baby One More Time – Britney Spears (1998)

Een toen nog onschuldige 16-jarige Spears kwam uit het niets om ons te verbazen met één van de sindsdien bekendste liedjes uit de jaren 90. Gekleed in een gewaagd schooluniformpje maakte Britney ons even enthousiast als de rij kastjes waar ze in de videoclip geregeld tegenaan schuurt. Sindsdien kunnen we geen schoolbel meer horen zonder ‘oh baby baby’ te roepen.

Tumblr beautymotion

2. Coffee & TV – Blur (1999)

Het wandelende melkkarton was naar verluidt een toespeling op de aversie die gitarist Graham Coxon had voor marketing en reclame, maar wij herinneren ons vooral nog hoe schattig we het kleine ventje vonden. Had het ons gelegen, dan was hij nooit van de ontbijttafel geraakt in die eerste tien seconden.

Tumblr myscars

3. Barbie Girl – Aqua (1997)

Hoewel Barbie Girl bedoeld was als sociaal commentaar, liet Aqua niets aan het twijfel over om ervoor te zorgen dat je echt wel wist dat het over Barbie ging in hun videoclip. De pret speelde zich dan ook vooral af in haar beroemde droomhuis met zwembad. Naast – een verrassend kale – Ken, maakte zelfs haar paard een cameo en werd daarmee meteen ook het enige decorstuk dat niet fluorroze was. 

Tumblr dat01asian

4. Wannabe – Spice Girls (1996)

Geen kat die correct Wannabe kon meezingen, maar het hield ons niet tegen om het te proberen. Het vijftal, dat hun fans de girl power deed terugvinden die ze blijkbaar al sinds The Pointer Sisters waren kwijtgeraakt, toonde ons dat een herenhuis op stelten zetten in je trainingsbroek (we kijken naar jou, Sporty!) dé zaterdagavondactiviteit bij uitstek was. We hebben nooit begrepen wat voor etablissement dat herenhuis juist moest voorstellen, maar als je er flikflaks op tafel mocht doen, dan hoefden we echt niets meer te weten.

Tumblr areyousavy

5. Waterfalls – TLC (1994)

Geef toe: ooit zwom in je de zee en wou je vurig dat je TLC-gewijs kon rechtstaan op het water? Nee? Dan zal het enkel wij geweest zijn. De drie dames van TLC keken je recht in de lens aan terwijl we getuige waren van bendemoord in Somewhere, USA. De combinatie van het azuurblauwe water met de sepiatinten van het triestige zorgde voor een opmerkelijk contrast.

Tumblr areyousavy

6. Pretty Fly (For A White Guy) – The Offspring (1998)

Deze clip had alles wat we verwachtten van die typisch Amerikaanse clips: mooie auto’s, dames met weinig om het lijf, gouden kettingen en breakdansers. Alleen was de hoofdrolspeler een schriel ventje dat per ongeluk uit een *NSYNC clip was gevlucht. Waarmee we niet willen zeggen dat we geen arm zouden gegeven hebben om met hem te ruilen in die zomer van 1998.

Tumblr bongsandbooks

7. My Name Is – Eminem (1999)

Eminem slaagde erin zowat alle heilige huisjes in te trappen in deze 4 minuten durende videoclip. Of hij nu zijn moeder beledigde of zich afvroeg welke Spice Girl hij wilde bezwangeren, wij rapten maar al te graag mee en durfden zelfs onze pet net dat ietsje schever zetten. De clip zit vol verwijzingen die we toen niet snapten maar hem nu des te interessanter maken. 

Tumblr adiemj

8. November Rain – Guns N’ Roses (1992)

Deze videoclip doet ons nog het sterkst terugdenken aan de jaren 80, waarin artiesten niet genoeg konden krijgen van kaarsen, tule en marmeren beelden in hun video’s. Het grote verschil, echter, is dat geen enkele van die clips gitarist Slash voor een kerk hadden staan in het midden van de woestijn. Alle logica ontbreekt, maar het ziet er verdomd mooi uit.

Tumblr losingyourillusion

9. Everybody – Backstreet Boys (1997)

Het enige dat nog ontbrak in deze clip was Scooby-Doo die “ruh roh” riep telkens er iemand uit een doodskist kroop of zichzelf wat had laten gaan met de oogschaduw. De volledige clip lijkt een opeenvolging van horroscènes waarin er toevallig nog voldoende tijd is om een gechoreografeerde groepsdans op poten te zetten. Je weet wel, je doorsnee dinsdag. 

Tumblr areyousavvy

10. Sabotage – The Beastie Boys (1994)

The Beastie Boys hebben voor Sabotage zeer goed naar de politiefeuilletons van de jaren 80 gekeken en daarna beslist om er uitgebreid te draak mee te steken. Met bijnamen als The Chief en Cochese parodieert de band uitstekend dergelijke series door onnodig over auto’s te glijden en eventjes te pauzeren voor een donut. Hebben we trouwens al vermeld dat er ook heuse achtervolgingsscènes via daken te zien zijn? Bijna even indrukwekkend als Nathan Wind zijn snor.

Tumblr goeyen
Meer
Lees meer...