‘Jurassic Park’ had het mis: velociraptors gingen niet in groep op jacht

Jurassic Park Velociraptor Jagen Fout
Jurassic Park

Over Jurassic Park is al heel wat gezegd en geschreven. En ook nu hebben Steven Spielberg en z’n trawanten een probleem, want nieuw onderzoek wijst uit dat velociraptors niet leven zoals ze dat in Jurassic Park doen. De dinosaurussen zouden helemaal niet in groep jagen, maar helemaal in hun eentje.

Jurassic Park is een klassieker. Of je nu fan bent van de film of niet. Maar ondertussen is al verschillende keren gebleken dat de prent uit 1993 het niet altijd helemaal juist had als het over dinosaurussen gaat.

Zo bleek bijvoorbeeld dat de tyrannosaurus rex helemaal geen snelle dino was. De T. rex haalde snelheden tot maximaal 20 kilometer per uur. Daarnaast zijn ook de geluiden die de dino’s maken op een nogal speciale manier verkregen: seks.

Niet in groep op jacht

En nu is er nog een voorbeeldje om aan dat lijstje toe te voegen. Want uit onderzoek van fossielen is gebleken dat velociraptors helemaal niet in groep op jacht gaan, terwijl ze dat in Jurassic Park wel doen. Wetenschappers onderzochten fossielen van de Deinonychus antirrhopus.

Da’s niet hetzelfde als een velociraptor, maar volgens onderzoek hadden de twee soorten heel wat gemeenschappelijk. De wetenschappers hebben ontdekt dat de tanden van de oudere dino’s andere isotopische koolstofverhoudingen hadden.

Da’s een moeilijk woord, maar concreet wil het zeggen dat jonge en oude dinosaurussen niet hetzelfde dieet hadden. Dat op zijn beurt wil dan weer zeggen dat ouders hun jongen niet voederen, en dat dinosaurussen dus niet in groep op jacht gaan.

Kleinere prooi

Eén van de schrijvers van het onderzoek beweerde dat velociraptors waarschijnlijk in hun eentje op jacht gingen. De reden daarvoor? “Nog levende dinosaurussen (vogels) en hun verwanten (krokodilachtigen) jagen gewoonlijk niet in groep, en jagen zelden op een prooi die groter is dan zij zelf.”

Memorabele scènes waarin mensen in keukens opgejaagd worden door verschillende velociraptors, zijn dus hoogstwaarschijnlijk niet meer dan dat: memorabel. Maar dus niet echt. Maar langs de andere kant: in Jurassic Park lopen dinosaurussen (die al miljoenen jaren uitgestorven zijn) rond in de moderne tijd.

Gesponsorde artikelen