K-pop niet meer te stoppen: BTS op nummer één in de Billboard 200 als best verkocht album in de VS

K-pop is al lang niet meer iets voor Zuid-Korea, want steeds meer K-popgroepen zijn tot ver over hun landsgrenzen bekend en razend populair. En daarvan is hét beste bewijs nu geleverd, een nummer één-album in de Amerikaanse hitlijsten. 

K-pop, of Koreaanse pop, is aan een enorme opmars bezig. En nu lijkt het genre officieel doorgebroken in het westen. De K-popgroep BTS is er namelijk in geslaagd om met hun nieuwe album ‘Love Yourself: Tear‘ op nummer één binnen te komen in de Billboard 200, de hitlijst met de best verkochte albums in de Verenigde Staten.

BTS

BTS is de grootste hype die je waarschijnlijk nog niet kent. We hebben het dan niet over de afkorting van behind the scenes, maar om de immens populaire K-popgroep. BTS staat dan voor Bangtan Boys, Bangtang Sonyeondan in het Koreaans.

De groep debuteerde in 2013 met hun eerste album ‘2 Cool 4 School’ en werd meteen een hit in eigen land. Al snel bleek Zuid-Korea te klein voor BTS en ze werden zo, op PSY na, de eerste K-popgroep die wereldwijd een hit wist te scoren. Het nummer DNA haalde de hitlijsten in verschillende landen binnen Europa en werd ook in ons land op de radio gespeeld. In de Verenigde Staten kon het nummer zelfs de eerste plaats in de wacht slepen. En nu mag de groep daar dus een tweede, wel heel prestigieuze nummer één aan toevoegen.

Eerste K-pop album op één in de VS

Het nieuwste album van BTS, ‘Love Yourself: Tear’, kwam uit op 18 mei en ging in de eerste week in de Verenigde Staten al 135.000 keer over de toonbank. Bovendien, en da’s misschien nog het opmerkelijkste, werden 100.000 van die albums ook echt fysiek verkocht en dus niet online.

Hierdoor is ‘Love Yourself: Tear’ het eerste K-popalbum dat erin slaagt om het tot de eerste plaats te schoppen in de Amerikaanse Billboard 200, de lijst met de best verkochte albums in de Verenigde Staten. Het is verder de eerste keer in meer dan twaalf jaar dat een album dat voornamelijk gezongen wordt in een vreemde taal het tot de eerste plaats kan schoppen.

Big Hit Entertainment

Internationale doorbraak

Door deze nummer één positie in de Billboard 200 kunnen we stellen dat de internationale doorbraak van BTS een feit is. De K-popgroep laat in de Verenigde Staten de groten der aarde achter zich, waaronder P!nk, Taylor Swift en Ed Sheeran.

BTS trekt dit jaar bovendien op wereldtournee, waarbij ze halt houden in de Verenigde Staten, maar ook in verschillende Europese steden. Zo staan de Bangtan Boys op 13 oktober in de Nederlandse Ziggo Dome en zullen ze de daaropvolgende dagen te zien zijn in Berlijn en Parijs. Er zullen nog data toegevoegd worden aan de tour, dus een bezoekje aan ons land zou zomaar eens kunnen.

Meer
Lees meer...