K-pop is niet enkel voor tienermeisjes: “Ik ben 63 en ik kan niet meer zonder”

K-popfans zijn het afgelopen jaar meermaals in het nieuws gekomen. De ene keer was dat positief, de andere keer negatief, maar het zorgde er wel voor dat iedereen zich een mening vormde over de fans. Daarom gingen wij op zoek naar de echte fans van K-pop, zijn het echt de hysterische tienermeisjes waarvoor ze vaak gezien worden?

We lanceerden recent een online enquête gericht aan de Vlaamse fans van K-pop. Deze werd verspreid via sociale media en werd uiteindelijk door 595 K-popfans ingevuld. Daardoor kunnen we al duidelijke tendensen zien op het vlak van leeftijd.

Gemiddeld 22 jaar oud

De gemiddelde leeftijd van de ondervraagde K-popfans was 21,83 (afgerond 22) jaar oud. Daarbij valt het vooral op dat het grootste deel van de K-popfans zich bevinden in de leeftijdscategorie van 18- tot 21-jarigen.

De jongste ondervraagden waren 12 jaar oud, de oudste was 63 jaar oud. Zeggen dat K-popfans vooral tienermeisjes zijn, is dus heel kort door de bocht. Het valt zo namelijk ook op dat het grootste deel van de ondervraagden eigenlijk twintigers zijn.

Leeftijd K-popfans in Vlaanderen grafiek
newsmonkey

Meeste vrouwelijke twintigers

De grootste groep van de respondenten waren de twintigers. 52,96 procent van de ondervraagden was 20 tot 29 jaar oud. De op één na grootste groep was die van de tieners tussen 12 en 19 jaar oud. Zij waren goed voor 39,26 procent. Op de derde plaats volgen de dertigers (30 tot 39 jaar oud) met 5,25 procent. En ten slotte komen de veertigers (1,18 procent) en de vijftig-plussers (1,35 procent).

Leeftijdscategorieën K-pop Vlaanderen grafiek
newsmonkey

Wat wel heel duidelijk opvalt is dat de overgrote meerderheid van de K-popfans vrouwen zijn. Maar liefst 93,1 procent van de ondervraagden identificeert zich als vrouw, tegenover 4,1 procent als man. 2,5 procent identificeert zich als als X.

Gender K-popfans Vlaanderen
newsmonkey

Gisele (63): “Ik kan niet meer zonder”

Het valt op dat er wel degelijk een grote diversiteit is onder de groep K-popfans, die vaak gezien wordt als een groep bestaande uit enkel tienermeisjes. Zo legden we ons oor te luister bij Gisele, met 63 jaar de oudste respondent uit onze enquête. Gisele is grootmoeder van drie kleinkinderen en leerde K-pop in 2014 kennen via Koreaanse televisieseries (K-drama’s). “Ik luister nu elke dag naar K-pop. Ik zou niet meer zonder kunnen.”

Gisele is het meest fan van BTS, maar luistert ook naar heel wat andere groepen. “Het klopt absoluut niet dat er enkel tienermeisjes naar K-pop luisteren”, zo zegt Gisele. “Ik zit in een groep met K-popfans van 40 jaar en ouder op Facebook en daar kunnen we samen spreken over K-pop.”

Ze vindt het jammer dat er zo’n felle vooroordelen zijn over K-pop en de fans van het genre. “Als mensen echt eens goed zouden luisteren naar de muziek, dan zouden ze het misschien begrijpen. De muziek en het dansen, ik kan daar echt van genieten.”

Meer
Lees meer...