K-popfans en TikTokkers bestellen massaal tickets voor Trump-rally en komen niet opdagen

Dit weekend hield de Amerikaanse president Donald Trump zijn eerste rally sinds het begin van de coronapandemie. En het werd er eentje die hij waarschijnlijk snel zal willen vergeten. Want de zaal bleef grotendeels leeg. De reden daarvoor? K-popfans en TikTokkende tieners.

Dat K-popfans geen fan zijn van de Amerikaanse president, dat is al een tijdje duidelijk. En met een nieuwe actie, en met de steun van TikTok-gebruikers hebben ze met een nieuwe actie Donald Trump opnieuw liggen gehad.

Juneteeth

Dit weekend hield de Amerikaanse president Donald Trump zijn rally in Tulsa. Maar die zorgde lang voor hij doorging al voor heel wat commotie. De rally stond namelijk gepland voor vrijdag 19 juni, een ongelukkig gekozen datum. 19 juni staat in de Verenigde Staten bekend als “Juneteenth“, de dag waarop het einde van de slavernij in het land herdacht wordt.

Dat Donald Trump, die zich de laatste weken niet populair wist te maken bij de Afro-Amerikanen precies op die dag z’n rally wilde houden in Tulsa schoot bij velen in het verkeerde keelgat. In Tulsa vonden in 1921 namelijk hevige rellen plaats, waarbij Afro-Amerikaanse burgers aangevallen werden door blanken. De rellen zorgden voor verwoestingen in de stad en verschillende doden. Dat Trump op 19 juni dus een rally wilde houden in die stad met een tragische geschiedenis, botste op veel kritiek, waardoor de president uiteindelijk plooide en zijn rally met een dagje uitstelde, naar zaterdag 20 juni.

Miljoenen tickets gevraagd, zaal bijna leeg

Hoewel er zoveel commotie was rond de rally in Tulsa waren tickets bijzonder gegeerd. Zo werden er meer dan een miljoen tickets aangevraagd. Tickets voor de rally waren gratis, maar je moest ze wel op voorhand reserveren. Dat ging vlotjes via de telefoon of online. Maandag tweette Brad Pascale, het hoofd van Trumps campagneteam, nog trots over de massale vraag naar tickets. “Meer dan een miljoen ticketaanvragen voor Donald Trumps Make America Great Again-rally in Tulsa”, bij de tweet gaf hij nog enkele tips om de rally veilig te laten verlopen in coronatijden. Zo zouden alle aanwezigen een ontsmettingsgel en een monsmasker krijgen en zou ook hun temperatuur gemeten worden.

Trump Tulsa
Isopix

De shock bij Donald Trump en zijn entourage was waarschijnlijk groot toen hij op zaterdag in het BOK Center aankwam. De 19.000 tickets voor de rally waren allemaal geclaimd, maar toch bleek de zaal amper gevuld. Uiteindelijk kwamen 6.200 mensen opdagen voor de speech van de Amerikaanse president, wat zich vertaalde in heel wat lege zitjes in de zaal. En de oorzaak van al die lege zitjes komt uit een verrassende hoek.

K-popfans en TikTokkers

https://twitter.com/izla_verse/status/1271676003174297600

Opnieuw zijn het de K-popfans die de Amerikaanse president een hak zetten. Eerder kaapten ze al rechtse verschillende hashtags, waaronder Trumps favoriet #MakeAmericaGreatAgain. En ook nu hadden ze een snood plannetje bedacht om de republikeinse president te boycotten. Nadat het officiële Twitteraccount van Team Trump op 11 juni tweette hoe je aan tickets voor de rally in Tulsa kon geraken, roken de K-popfans hun kans. Iedereen kon twee gratis tickets bemachtigen door zich online te registreren, dus riepen K-popfans op om dat massaal te doen. En als er iets is waar K-popfans goed in zijn, dan is het wel tickets bemachtigen. Want concerten van K-popgroepen zijn traditioneel uitverkocht in enkele minuten. Dus ook deze keer reserveerden de K-popfans massaal tickets om dan vervolgens hun kat te sturen en de president zo op te zadelen met lege zitjes.

Maar ook die andere broeihaard van tieners kwam al snel te hulp. Op TikTok ging een video viraal waarin uitgelegd werd hoe makkelijk het is om tickets voor de rally te bestellen om vervolgens niet te komen opdagen. “Elk telefoonnummer kan twee gratis tickets reserveren voor de rally, want bij je registratie moet je je identiteit bevestigen via een code die je op dat nummer toegezonden krijgt”, zo legt Mary Jo Laupp uit in de TikTok. “Dus als je de zaal met 19.000 zitplaatsen amper gevuld wil zien, reserveer dan nu tickets en laat hem daar alleen staan.” Ze gaf ook tips voor wie nadien bestookt zou worden met berichtjes van Team Trump. “Ze zullen je waarschijnlijk berichtjes sturen over de campagne, maar alles wat je moet doen om dat stop te zetten, is simpelweg een berichtje met ‘Stop’ sturen en dan moeten ze stoppen met berichtjes te sturen, want dat is de wet.”

De kans dat je de acties hebt zien passeren, is klein, maar ook daar is een reden voor. De accounts verwijderden hun oproepen namelijk al na een dag omdat ze anders opgepikt konden worden door de mainstream media of door het team van Donald Trump zelf. En dat bleek allemaal met succes want het nieuws lekte pas uit nadat de president moest speechen voor een zaal die niet eens voor een derde van de capaciteit gevuld was.

Complimenten van Alexandria Ocasio-Cortez

De TikTokkers en K-popfans kregen al complimenten van de democratische Alexandria Ocasio-Cortez. Zij reageerde op een tweet van Brad Parscale die beweerde dat de zaal quasi leeg was omdat “radicale protesteerders de toegang blokkeerden”. Maar dat was dus niet het geval en dat benadrukte Alexandria Ocasio-Cortez. “Eigenlijk werden jullie opgeschrikt door tieners op TikTok die de Trump-campagne bestookten met valse ticketreservaties en jullie zo deden geloven dat een miljoen mensen naar jullie white supremacist open mic wilden komen in een overvolle arena in tijden van corona. K-pop geallieerden, we zien en appreciëren jullie bijdrages aan de strijd voor rechtvaardigheid.”

Met dat laatste verwees Ocasio Cortez waarschijnlijk ook naar de andere acties van de K-popfans tijdens de afgelopen maanden. De K-popfans toonden al op verschillende keren hun goed hart, waarbij de opmerkelijkste actie waarschijnlijk die was waarbij fans van BTS in minder dan 24 uur tijd een miljoen dollar inzamelden voor organisaties die zich inzetten voor de belangen van Afro-Amerikanen.

“Kung Flu”

Dat de zaal maar voor een derde gevuld was, hield Donald Trump echter niet tegen om een paar gewaagde uitspraken te doen. De opvallendste was waarschijnlijk toen hij het over het coronavirus had, wat hij omschreef als de “Kung Flu”. Opnieuw een verwijzing dus naar hoe hij denkt dat het virus ontstond in een Chinees laboratorium. De uitspraak werd door velen gezien als racistisch en uitermate ongepast.

Het is niet de eerste keer dat Donald dit soort “mopjes” maakt over het coronavirus. Eerder omschreef hij het virus zo ook al als “het Chinese virus”. Dat terwijl de Verenigde Staten nu al maandenlang het land is met de meeste besmettingen met het coronavirus.

Meer
Lees meer...