‘K2 zoekt K3’: Kijkers hebben het volledig gehad met jurylid Gordon: “Niet waar K3 voor staat”

Na de 16 kandidaten die hun kans mochten gaan tijdens de eerste aflevering K2 zoekt K3 op VTM was het in de tweede aflevering aan 13 andere kandidaten om hun droom na te jagen. We terug op de afspraak waren de vier vaste juryleden en dat is niet naar de zin van heel wat kijkers. Meer en meer van hen blijken zich namelijk te ergeren aan de uitspraken van het Nederlandse kijkjurylid Gordon.

Toen VTM en de Nederlandse zender SBS6 de vier juryleden van K2 zoekt K3 bekendmaakten, hadden heel wat mensen al hun bedenkingen bij de keuze voor Gordon als een van die vier. De 53-jarige Nederlander is namelijk helemaal geen onbesproken figuur. Zo staat hij bekend om zijn nogal directe opmerkingen die niet altijd bij iedereen evengoed onthaald worden.

In België mochten we met die (soms) bedenkelijke humor al kennismaken in de De Slimste Mens ter Wereld waar Gordon zowel als deelnemer als als jurylid te zien was. In Nederland zorgde de grote mond van Gordon ervoor dat hij met een groot deel van Bekend Nederland een vete heeft. Zo clashte hij al onder andere met Gerald Joling, Jan Smit, Anouk en zelfs zijn baas John de Mol.

Kijkbox als ideaal podium

Wie denkt dat al deze incidenten Gordon tot inkeer zouden kunnen brengen, kent de Nederlander duidelijk niet. In zijn rol als jurylid in de kijkbox gaven VTM en SBS6 hem dan ook een ideaal podium om zijn controversiële uitspraken te doen. Gordon en Ingeborg hebben namelijk als taak om alle visuele kenmerken van de kandidaten te beoordelen.

Geen eenvoudige opdracht zou je op voorhand denken. Studio 100 had heel zijn promocampagne voor de vervanger van Klaasje namelijk gefocust op ‘diversiteit’. Voor het eerst was ook wie niet van het vrouwelijk geslacht was welkom om zijn kans te wagen. Daarnaast lijken steeds meer mensen te vinden dat het eindelijk eens tijd is voor een K3’tje dat geen blanke huidskleur heeft.

Voor het programma leek Gordon die boodschap alvast gesnapt te hebben. Als VTM hem in een video op hun website vroeg waart hij naar op zoek zal gaan reageerde de Nederlander met “Maakt niet uit! K3 staat voor alles”. Twee afleveringen verder blijven van die goede voornemers helemaal niets meer over.

Opmerkingen over geaardheid, kledij, uiterlijk, gewicht …

Vorige week tijdens de eerste aflevering van K2 zoekt K3 vond Gordon het nodig om Ziggy zijn geaardheid te vermelden als puntje van kritiek. “Ik heb schrik dat het met jouw Gay3 gaat worden”, zei hij toen. Ook iedereen die niet in een glitterjurk op het podium stond en voor zichtbare make-up had gekozen, werd afgeserveerd wegens te saai. Hoe vaak de andere juryleden en presentators ook bleven beklemtonen dat zoiets makkelijk aan te passen is, bleef Gordon – in een gouden Versace-hemd – bij zijn mening.

In de tweede aflevering van K2 zoekt K3 ging Gordon nog een stap verder. Zo noemde hij een wat onzekere kandidate “een muisje”. Een ander meisje werd omschreven als suf en nerdy en “het zusje van Harry Potter”, dat K2 zoekt K3 kon gebruiken om een make-over te maken. “We smijten die bril weg en doen je hakken aan”, verwoordde hij het.

Meerdere kandidaten kregen deze aflevering zelfs een opmerking over hun gewicht. De kledijkeuze werd ook opnieuw bij verschillende deelnemers afgebroken, met als triest dieptepunt de quote “kleren van de Wibra”. Een andere kandidate had volgens Gordon te weinig sex-appeal, iets wat hij blijkbaar nodig acht voor een zangeres van een groep met het jonge doelpubliek van K3.

Vele jonge kijkers

De uitspraken van de Nederlandse zanger/presentator zorgen op sociale media voor veel ophef. Meerdere kijkers duiden op Twitter op de impact die zo’n woorden kunnen hebben op de vele jonge kijkers van K2 zoekt K3. Op die leeftijd kampen kinderen namelijk sowieso vaak nog met heel wat onzekerheden.

Bovendien normaliseert Gordon volgens een andere Twitteraar met zijn seksistische uitspraken, zijn homofobe opmerking, zijn fatshaming en het schaamteloos uitlachen van de kandidaten met het uiterlijk of hun kledij zo’n gedrag. Ook dat is geen goed voorbeeld voor de vele kinderen die zaterdagavond voor televisie zaten en naar K2 zoekt K3 keken op VTM. Door zo’n uitspraken veelvuldig te horen, kunnen zij die namelijk als normaal beginnen zien waardoor ze de impact die ze hebben op anderen vergeten.

Studio 100 en VTM

De meest uitgebreide reactie op Twitter kwam van ene Sara Van Daele (@Saraa_vd), die door haar studies Masterdiploma Communicatiewetenschappen aan de Universiteit Gent ongetwijfeld weet waarover ze spreekt. In een reeks van zes tweets richt zij zich vooral op Studio 100 en VTM. De opnames van de vijf voorrondes van K2 zoekt K3 zijn namelijk al geweest waardoor Gordon niet meer kan vervangen worden.

Sara Van Daele stelt echter voor om vanaf volgende week zijn ongepaste opmerkingen zoveel mogelijk uit het programma te knippen. Als ze niet ingrijpen, doen ze volgens haar K3 verder onrecht aan. “K3 is een groep die al sinds mijn kindertijd nummers zingt over inclusie en diversiteit, over anders zijn, over jezelf graag zien om wie je bent en anderen aanvaarden om wie ze zijn”, schrijft ze. “Ik snap dus echt niet waarom je in de jury iemand zou zetten die haaks staat op alle waarden die je al meer dan 20 jaar uitdraagt.”

Meer
Lees meer...