Kendrick Lamar aangeklaagd voor zijn hit ‘Loyalty’ met Rihanna: “volledig gekopieerd maar vertraagd”

Rapper Kendrick Lamar is aangeklaagd voor het schenden van de auteursrechten van een artiest genaamd Terrance Hayes. Volgens de aanklacht heeft Lamar zijn hit Loyalty, van zijn succesvolle vierde plaat ‘Damn’ uit 2017, gestolen van Hayes. Deze zaak kan gezichtsverlies betekenen voor Lamar. Zo won hij in 2018 met Loyalty de Grammy voor ‘beste rap/gezongen opvoering’.

Terrance Hayes beweert dat hij in 2011 zelf een nummer met de titel Loyalty heeft opgenomen met producer Josef Leimberg, die eerder met Kendrick Lamar samenwerkte. Hayes wijst er ook op dat een andere producer, Terrace Martin, die in 2017 samen met Lamar de hit Loyalty schreef, vaak met Leimberg samenwerkte. Naast Terrance Hayes dient dan ook producer Josef Leimberg klacht in tegen Lamar. De juridische documenten kwamen in de handen terecht van de Amerikaanse nieuwswebsite Music Business Worldwide.

Hayes wijst erop dat al zijn opnames in de computer van zijn producer Leimberg opgeslagen waren en dat Martin, de nieuwe producer van Lamar, gedurende lange tijd toegang had tot die computer.

“Volledig overgenomen, maar vertraagd”

Volgens Hayes gaat het niet slechts om een klein riedeltje dat werd overgenomen uit zijn nummer. Hayes beweert dat Lamar en zijn kompanen “de volledige compositie gekopieerd hebben, inclusief titel, melodie, harmonie en ritme” van zijn track uit 2011. “Ze hebben het nummer vertraagd en een synthesizer en een andere sample toegevoegd op het kopiëren te verdoezelen”, beweert Hayes verder.

“De melodieën zijn identiek met slechts kleine variaties”, is er verder te lezen in de aanklacht. “Dat kan gezien en gehoord worden wanneer beide melodieën naast elkaar gelegd worden. Beide nummers maken gebruik van dezelfde akkoordenschema’s.”

Hayes wil dat zijn zaak voor de rechtbank verschijnt en wil ook op financieel vlak gecompenseerd worden voor Loyalty.

Niet eerste keer

Het is de jongste jaren natuurlijk al vaker gebeurd dat een superster aangeklaagd wordt vanwege het stelen van een track van een andere artiest. Zo werd Lizzo eerder deze maand nog beschuldigd van schending van auteursrechten door drie songwriters. De rechtbank in Californië ging echter niet akkoord met deze claim en Lizzo ging vrijuit. In juni werd rapper Travis Scott er nog van beschuldigd dat zijn hit Highest in the Room gestolen is.

Led Zeppelin

Tot slot werd begin dit jaar hét muziekgeschil der muziekgeschillen beslecht. De rechtbank oordeelde dat Led Zeppelin, en hun platenlabel Warner Music Group, de tijdloze hit Stairway to Heaven niet gesloten hebben.

https://www.youtube.com/watch?v=tiiY4ciKFQA

Al sinds hun beginjaren kwamen de Britse hardrockpioniers in opspraak wegens het ‘lenen’ van licks uit de klassieke Amerikaanse blues. Tot op de dag van vandaag heb je muziekliefhebbers die vinden dat Jimmy Page en zijn kornuiten muzikale boefjes zijn, en anderen die de beweringen afschilderen als niet meer dan “invloeden op de gitaarmelodiën”. Hoe dan ook levert de hele kwestie rond Led Zeppelin en de blues een interessante discussie op over waar muzikale invloed stopt en waar het auteursrecht begint.

Meer
Lees meer...