Kinderen van holebi-ouders zijn gelukkiger en gezonder

Kinderen die worden opgevoed door ouders van hetzelfde geslacht zijn gezonder en gelukkiger dan anderen. Dat blijkt uit een baanbrekend Australisch onderzoek dat geldt als het grootste in zijn soort.

De studie van de universiteit van Melbourne peilde naar het fysieke, mentale en sociale welzijn van kinderen met homofiele en lesbische ouders, en “de impact die dat stigma op hen heeft”. Gemiddeld scoren kinderen die worden opgevoed door ouders van hetzelfde geslacht zes procent hoger dan de gemiddelde bevolking op het vlak van algemene gezondheid en familiale cohesie. Op het vlak van gedrag, mentale gezondheid en zelfrespect scoorden kinderen van holebiouders hetzelfde als zij die werden opgevoed door heteroseksuele ouders.

Verklaring

“Het lijkt dat holebigezinnen het goed met elkaar kunnen vinden en dat dit een positieve impact heeft op de gezondheid”, zegt Simon Crouch van de universiteit aan tv-zender CNBC. Crouch meent dat een nadruk op vaardigheid in plaats van traditionele genderrollen verantwoordelijk is voor de resultaten van de studie. “Dit betekent dat mensen rollen opnemen die passen bij hun vaardigheden eerder dan terug te vallen op die genderstereotypes”, meent hij. “Dat leidt tot een meer harmonieuze gezinseenheid en daardoor dus ook tot een betere gezondheid en welzijn.”

Eerdere studies

De resultaten van het onderzoek, dat werd uitgevoerd bij 500 kinderen en 315 holebi-ouders, liggen grotendeels in de lijn van eerdere studies. Eerder dit jaar concludeerde een rapport van het Williams Institute dat kinderen van lesbiënnes een beter zelfbeeld en minder gedragsproblemen hebben dan die van heteroseksuele koppels. Twee jaar geleden stelde het onderzoek Adolescents with Lesbian Mothers Describe Their Own Lives vast dat tieners met twee moeders goede rapporten bleven behalen en tegelijk sterke banden hadden met hun moeders.

thinkstock
Meer
Lees meer...