Kinepolis beweert dat wereldwijd niemand corona opliep in cinemazaal

De Tijd bericht vandaag over rode halfjaarcijfers voor Kinepolis. Topman Eddy Duquenne zegt dat de bioscoopsector nog steeds sterk staat, ondanks de coronastorm. Daarnaast beweert Duquenne dat er wereldwijd nog niemand besmet geraakt is in een cinemazaal.

Kinepolis

Kinepolis kan het volgens Duquenne nog een jaar volhouden zonder drastische maatregelen. Zo stond de cashpositie van de bioscoopgroep eind juni op 143 miljoen euro, eind februari was dat nog 196 miljoen euro.

Sinds juni heeft Kinepolis zijn bioscoopzalen in acht verschillende landen weer met mondjesmaat opnieuw geopend, uiteraard met de beperkte bezetting die door de overheden werd opgelegd. De Amerikaanse zalen zijn echter nog steeds gesloten. Waarschijnlijk kunnen de zalen daar weer de deuren openen naar aanleiding van de release van Tenet, de langverwachte actiethriller van gerenommeerd regisseur Christopher Nolan, bekend van Inception en Dunkirk.

Tenet, de reddende engel?

Of die topfilm de bezoekersaantallen zal doen stijgen, valt nog af te wachten, maar Duquenne is alvast optimistisch: “De voorverkoop ziet er beloftevol uit. Hopelijk kan de film ook presteren. Tenet zal de houding van de Hollywood-studio’s bepalen.” 

Zo heeft Hollywood de jongste maanden de release van heel wat films uitgesteld tot volgend jaar vanwege de coronacrisis. De filmstudio’s hopen op hogere bezoekersaantallen om hun miljoenen aan productiekosten te kunnen terugverdienen en winst te maken.

Daarom wordt Tenet volgens Duquenne dé troef om de bioscopen weer rendabel te maken: “Met de huidige bezetting – 20 tot 25 procent van vorig jaar – verliezen we minder cash dan als de complexen dicht zijn.”

Mondmasker in cinema

epa

Daarnaast hoopt Duquenne dat het snel niet meer verplicht zal zijn om een mondmasker te dragen in de bioscoopzaal: “In geen enkel ander land is dat verplicht. Logisch, bezoekers zitten niet met hun gezicht naar elkaar en zwijgen. Daardoor is de overdracht van speekseldruppels heel beperkt. Wereldwijd is nog niemand besmet geraakt in een cinemazaal.”

De mondmaskerplicht zou een erg negatief effect hebben op het aantal bioscoop gangers: “We draaiden bij de heropening van de Belgische bioscopen in juli, toen een mondmasker nog niet verplicht was, bijna de helft van de bezoekers van vorig jaar, ondanks het beperkt aantal zetels dat we mochten aanbieden. Door het mondmasker zijn de bezoekersaantallen met 30 tot 40 procent gezakt.”

De hele Kinepolis-groep, verspreid over acht landen in Europa en Noord-Amerika, zit momenteel met bezoekersaantallen op 20 tot 25 procent van de cijfers van vorig jaar. Op goede dagen staat dat op 35 procent, op slechte dagen op amper 10 procent.

Meer
Lees meer...