Kortere werkweek moet Zuid-Koreaanse vruchtbaarheid opkrikken

Zuid-Korea gaat de werkweek met zestien uur inkorten. Dat heeft het parlement van het Aziatische land beslist. Met het initiatief hoopt de overheid de levenskwaliteit van de Zuid-Koreaanse bevolking te kunnen verbeteren. De nieuwe regel gaat in juli in voege.

De inkorting van de werkweek zal eerst in grote ondernemingen worden ingevoerd, om daarna te worden uitgebreid naar de kleinere bedrijven. Eerder dit jaar had de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in ook al het minimumloon met 16 procent verhoogd. In Zuid-Korea worden door een werknemer per jaar gemiddeld 2.069 uren arbeid gepresteerd, wat één van de hoogste niveaus van de geïndustrialiseerde wereld is. Alleen in Mexico is het aantal werkuren per werknemer nog hoger. Ondanks het hoge aantal arbeidsuren heeft het land een zeer lage arbeidsproductiviteit

Ondanks het hoge aantal arbeidsuren heeft het land een zeer lage arbeidsproductiviteit. Zuid-Korea hanteerde een werkweek van maximaal veertig uur. Daarbij was het weekend niet meegerekend, hierdoor werd er per week vaak zo’n achtenzestig uur gewerkt.

Laag geboortecijfer

De nieuwe wet zal ervoor zorgen dat een werkweek maximaal tweeënvijftig uren arbeid kan omvatten. Onder de leeftijdsgrens van achttien jaar zal een werkweek maximaal vijfendertig uur zijn. Chung Hyun-back, Zuid-Koreaans minister van gezin en gendergelijkheid, stelde dat de onmenselijke werkcultuur negatieve gevolgen heeft voor het land. Zuid-Korea heeft namelijk één van de laagste geboortecijfers ter wereld en dat komt volgens de minister door de overladen werkweek. Het is ook één van de grote oorzaken van de snelle vergrijzing waarmee het land wordt geconfronteerd.

De Zuid-Koreaanse overheid gaat dus meer inzetten op gezinnen en wil ervoor zorgen dat werk en gezin beter te combineren zijn. Zo gaat de overheid 450 nieuwe centra voor kinderopvang starten en zullen gezinnen met kinderen onder vijf jaar een maandelijkse toelage krijgen. Maar om hetzelfde niveau van productiviteit te garanderen zal het bedrijfsleven met een jaarlijkse kost van zo’n 11 miljard dollar rekening moeten houden.

Meer
Lees meer...