Kortrijk steunt strijd tegen ebola in West-Afrika

Het Kortrijkse stadsbestuur is getroffen door de vele slachtoffers ten gevolge van de ebola epidemie in Guinee, Liberia, Sierra Leone en Nigeria. Ze maakt €2.500 vrij uit het budget voor noodhulp ten voordele van Artsen Zonder Grenzen. Deze organisatie is aanwezig in het getroffen gebied en heeft een unieke expertise opgebouwd om de epidemie onder controle te houden.

Sedert het voorjaar 2014 woedt een ebola-epidemie van ongeziene schaal in Guinee, Liberia, Sierra Leone en Nigeria. Het ebolavirus is extreem besmettelijk. Meer dan 20.700 mensen werden besmet, er werden meer dan 8.200 doden geteld. Patiënten worden in een zeer strenge quarantaine geplaatst. De bevolking moet correct geïnformeerd worden over hoe het virus zich verspreidt en welke voorzorgsmaatregelen de kans op besmetting beperken.

Meer dan 3.900 hulpverleners van Artsen zonder Grenzen, van wie 300 internationale medewerkers en 3.600 mensen die ter plaatse werden aangeworven en opgeleid, zijn op dit moment aan de slag in West-Afrika. AZG heeft acht behandelingscentra met een capaciteit van meerdere honderden bedden.

Bert Herrewyn, schepen van Noord-Zuid: “Het stadsbestuur maakt een som van €2.500 vrij via het budget voor nood- en humanitaire hulp. Burgers of organisaties die zelf een bijdrage willen doen, kunnen dit via de website www.msf-azg.be. “

De teams van Artsen Zonder Grenzen verzorgen patiënten, verlenen psychologische hulp aan patiënten en hun familieleden, trainen medisch personeel en medewerkers die voorlichting geven in lokale gemeenschappen en bezoeken lokale gemeenschappen. Ze voeren klinische studies uit naar mogelijke ebolabehandelingen in samenwerking met onderzoeksinstituten, delen anti-malariamedicijnen uit en versterken de lokale gezondheidszorg in Liberia.

Meer
Lees meer...