‘Kotbubbel’ op komst: studenten mogen straks tot 6 anderen zien

De minister van Hoger Onderwijs van de Franse gemeenschap Valérie Glatigny (MR) heeft samen met haar Vlaamse en Duitstalige collega’s een idee voor een zogenaamde ‘kotbubbel’ uitgewerkt. Daarbij zouden studenten een sociale bubbel mogen vormen per zes.

Er zijn de laatste tijd meer en meer noodkreten van studenten te horen. Het gebrek aan sociale contacten en aan perspectief heeft een zware impact op hun mentale gezondheid. Steeds meer gedragspsychologen en kinderpsychiaters roepen dan ook op om voor hen de regels enigszins te versoepelen.

Bubbel van 6

Die oproep lijkt nu gehoor te hebben gekregen. Een groot overleg met onder andere de bevoegde ministers, kinderpsychiaters, gezondheidsdeskundigen en studentenorganisaties heeft een plan uitgewerkt dat een antwoord moet bieden op het psychisch leed bij jongeren. Het opgestelde document is wel niet ondertekend door virologen.

Als het plan goedgekeurd wordt, komt er binnenkort voor studenten een zogenaamde ‘kotbubbel’. Daarbij zouden zes jongeren samen in een bubbel gaan en wel met elkaar contact mogen hebben. “Ze hebben contacten broodnodig, maar het is niet de bedoeling dat er interacties zijn tussen de bubbels”, legt minister Glatigny uit in Le Soir.

Minder pendelen

De wettelijke regeling moet voor duidelijkheid en perspectief zorgen. Zo hopen de ministers dat jongeren hun contacten dan ook effectief tot die vijf anderen beperken. Daarnaast kan het ook helpen om het pendelen tussen kot en thuis te beperken. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat het coronavirus zo snel kan verspreid raken.

“Een van de factoren voor besmetting was enkele maanden geleden het pendelen tussen kot en familie. We moedigen studenten vandaag aan om dat minder vaak te doen”, zegt Glarigny.

Lees ook:

Meer
Lees meer...