Left Right
scrollTop top

Buitenschoolse activiteiten: strenger voor -12-jarigen, soepeler voor +12-jarigen


Kinderen spelen buiten
© Shutterstock

Er is een akkoord bereikt over de buitenschoolse activiteiten voor kinderen en jongeren. Dat meldt VRT NWS. Die zouden mogen blijven doorgaan, maar worden wel strenger voor kinderen jonger dan 12 jaar. Voor tieners ouder dan 12 jaar komt er dan weer een versoepeling.

De huidige regels rond buitenschoolse activiteiten voor kinderen en jongeren zorgen al enige tijd voor discussie. Aan de ene kant zijn er de -12-jarigen waarvoor op dit moment maar heel weinig regels gelden. Op die manier mengen kinderen van verschillende scholen zich tijdens het uitoefenen van hun hobby. Daardoor krijgt het coronavirus heel veel kansen om zich snel te verspreiden.

Voor jongeren ouder dan 12 jaar daarentegen gelden er dezelfde regels als voor volwassenen. Hun hobby’s zijn daardoor heel beperkt, want indoor mogen zij maar één knuffelcontact hebben en outdoor mag er maximum met vier samengekomen worden als er afstand kan gehouden worden.

Akkoord

Experts lieten al langer weten dat beide situaties niet meer houdbaar zijn. Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) en zijn collega van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) overleggen daarom al twee dagen over nieuwe coronaregels rond buitenschoolse activiteiten. Daarover zou nu het volgende beslist zijn. De federale regering moet het nieuwe akkoord wel nog goedkeuren.

De hoop is dat de aangepaste coronamaatregelen voor kinderen en jongeren een derde golf in België kunnen afremmen. Daarnaast moeten ze er ook voor zorgen dat de scholen open kunnen blijven.

-12-jarigen

Naschoolse activiteiten worden niet verboden voor -12-jarigen, maar er komen wel strengere regels. Zo moeten kinderen kiezen voor één hobby of vrijetijdsactiviteit per week. Die mag nog steeds zowel binnen als buiten doorgaan, al wordt de voorkeur gegeven aan outdooractiviteiten.

Daarnaast worden de bubbels waarin de hobby beoefend mag worden kleiner gemaakt. Het gaat om maximum 10 deelnemers.

+12-jarigen

Jongeren ouder dan 12 jaar mogen binnenkort ook beperkt samenkomen. Ook voor hen gaat het om één activiteit per week die verplicht in open lucht moet doorgaan in een groep van maximum 10 deelnemers.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  114.650.552
 • Aantal
  doden
  2.546.588
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  774.344
 • Aantal
  doden
  22.141