Nieuwe teststrategie voor scholen: sneltest voor iedereen bij besmetting op school

Recent zijn er verschillende besmettingshaarden ontstaan in scholen. Daarbij gaat het vaak om de besmettelijkere coronavarianten uit het buitenland. Om meer van die uitbraken te voorkomen, komt er nu een een specifieke teststrategie voor scholen.

Minister van onderwijs Ben Weyts (N-VA) heeft een nieuwe teststrategie voorgesteld voor het onderwijs. Daarbij zullen leerlingen en leerkrachten die een hoogrisicocontact hebben gehad meteen aangeboden worden voor een sneltest. Wanneer er vermoedens zijn van een clusterbesmetting dan zal er ook een mobiel testteam ingeschakeld worden.

Sneltesten

De meest recente uitbraken van de Britse coronavariant in ons land, zijn terug te linken aan scholen. Daarbij zit er meestal één besmette leerling in die klas die al snel zijn of haar klasgenootjes besmet en hun ouders. Op die manier kan één besmetting snel verspreiden en zorgen voor een clusterbesmetting die verder gaat dan enkel de school.

Voorlopig is de reactie van vele scholen om meteen te sluiten, maar daar wil minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) nu iets aan doen. Daardoor komt er een nieuwe teststrategie voor het onderwijs, waarbij er bij een besmetting in een school meteen sneltesten ter beschikking zijn. Op die testen is er meteen een resultaat en kunnen uitbarken dus snel onderschept worden. De testen zullen afgenomen worden door vrijwilligers van het Rode Kruis in samenwerking met de CLB’s.

De eerste sneltest wordt afgenomen op de eerste dag waarop de besmetting zich voordoet. Vervolgens gaan alle betrokken leerlingen en leerkrachten zeven dagen in quarantaine. Op de zevende dag volgt dan een PCR-test. Wie positief test op de sneltest moet tien dagen in isolatie.

Vermoedens van clusters

Wanneer er een vermoeden is van een clusterbesmetting in een school, dan zal een mobiel testteam ingeschakeld worden. Dit zal met een bus ter plaatse komen. Daarmee kunnen niet alleen alle leerlingen van een school getest worden, maar ook de andere inwoners van de getroffen gemeente.

Op die manier kan er snel ingegrepen worden bij clusters en kan de schade beperkt blijven. De nieuwe regels gaan morgen in en zullen tot gevolg hebben dat veel meer kinderen getest worden op het coronavirus. “We blijven het maximaal mogelijke doen om zoveel mogelijk scholen open te houden”, onderstreept minister Weyts. “Net daarom grijpen we daar waar nodig kordaat in met maatregelen afgestemd op de lokale situatie en dit op grond van de geldende draaiboeken. In sommige gevallen betekent dat de sluiting van een of meerdere klassen, in andere gevallen zelfs van een hele school.”

Meer
Lees meer...