Nieuwe maatregelen Overlegcomité: Geen lockdown, maar extra maatregelen voor sport, cultuur en jeugdbewegingen

Het Overlegcomité kwam gisteren vervroegd samen en de maatregelen die daarbij vastgelegd werden, zijn nu bekendgemaakt op een persconferentie. Het gaat vooral om ingrijpende maatregelen in de sport- en cultuursector.

Bij de verstrenging van de maatregelen afgelopen week werd al gezegd dat er deze week overlegd zou worden over extra maatregelen in de cultuur- en sportsector. Normaal zat het Overlegcomité daar vandaag over samen, maar de bijeenkomst werd vervroegd naar gisterenavond. De leden van het Overlegcomité kwamen voor de eerste keer digitaal samen en rond 1 uur waren de nieuwe beslissingen rond. Op die manier kunnen de maatregelen vandaag in werking treden en zijn ze dus ook al meteen van kracht tijdens het weekend. De maatregelen blijven minstens vier weken gelden, dat betekent minstens tot 19 november.

Sport

De meest drastische maatregelen komen er in de sportsector. Daarbij zal er vanaf vandaag geen publiek meer toegelaten zijn bij alle professionele competitiesporten. Bij jeugdcompetities (12 tot 18 jaar) in open lucht zal er nog één gezinslid mogen komen kijken.

Amateurcompetities bij personen ouder dan 18 worden eveneens geschrapt. De trainingen gaan wel nog door als contact daarbij vermeden kan worden. Voor kinderen jonger dan 12 jaar zijn contactsporten wel nog toegelaten.

Cultuur

In de culturele sector mogen er nog steeds maximum 200 personen aanwezig zijn bij evenementen. Daarbij gaat het niet enkel om theater- en concertzalen, maar ook om bioscopen. In alle zalen moet ook de veilige afstand van anderhalve meter gerespecteerd worden. Er mag ook niet gegeten of gedronken worden om te garanderen dat mondmaskers ten allen tijde gedragen worden.

De uitzonderingen die gemaakt werden voor grote zalen, zoals het Pop-up theater van Studio 100 in Puurs en het Sportpaleis, waar meer mensen toegelaten waren, worden dus opnieuw ingetrokken.

Jeugdbeweging

Er komen verder ook beperkingen voor de jeugdbewegingen in ons land. Daarbij mogen de oudere groepen (vanaf 12 jaar) geen binnenactiviteiten meer mogen houden. Ook overnachtingen met de jeugdbeweging worden voor die leeftijdscategorieën verboden.

Tot slot moeten ook de pretparken in ons land hun deuren sluiten. De buitenruimtes van dierentuinen mogen wel open blijven.

Meer dan 10.000 nieuwe besmettingen per dag

In de week van 13 tot 19 oktober werden er zo gemiddeld 10.454 besmettingen vastgesteld. Op vier van die zeven dagen lag het aantal besmettingen ook hoger dan 12.000. Ook de positiviteitsratio blijft verder stijgen. Op dit moment keert 16,6 procent van de testen positief terug. Goed voor ongeveer één op de zes testen.

Er is ook een stijging in het aantal ziekenhuisopnames. Dat ligt nu op gemiddeld 350 per dag. Gisteren ging het zelfs om 496 opnames in één dag. Op dit moment liggen er 3.649 patiënten in het ziekenhuis met een coronabesmetting, waarvan 573 op de afdeling intensieve zorg. Het aantal overlijdens door Covid-19 stijgt tot gemiddeld 35 per dag.

Meer
Lees meer...