Coronavirus op school: komt er een verbod op buitenschoolse activiteiten?

Kunnen kinderen binnenkort nog naar de jeugdbeweging? En naar de sportclub? Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) heeft dat punt op de agenda van de Vlaamse Regering gebracht omdat steeds meer scholen de deuren moeten sluiten door corona-uitbraken.

Het coronavirus is zich massaal aan het verspreiden op scholen. Daardoor moeten steeds meer scholen de deuren sluiten. Maar volgens Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) is het geen optie om alle scholen preventief te sluiten. Dat zou namelijk de leerachterstand in België nog groter maken en een negatief effect hebben op het welzijn van kinderen.

Jeugdbeweging en sportclub

Om ervoor te zorgen dat de scholen kunnen open blijven, staat nu een eventueel verbod op buitenschoolse activiteiten op de agenda van de Vlaamse Regering. Kinderen tot 12 jaar mogen momenteel namelijk wél nog naar bijvoorbeeld de jeugdbeweging en de sportclub. Voor kinderen en jongeren ouder dan 12 is dat al sinds eind oktober verboden.

Experts zijn voorstanders

Heel wat experts pleiten ook voor strengere maatregelen voor buitenschoolse activiteiten. Biostatisticus Geert Molenberghs (UHasselt/KU Leuven) is één van hen. Hij noemt het mengen van kinderen uit verschillende scholen in sport- en andere vrijetijdsverenigingen nog moeilijk vol te houden.

Epidemioloog Pierre Van Damme (Universiteit Antwerpen) staat hem daarin bij. “We moeten eerst kijken naar wat we doen met buitenschoolse activiteiten. Daar maken alle virussen gebruik van, dat zijn netwerken die ze heel graag hebben. Misschien is dat dus een tussenstap voor we de heel moeilijke en grote beslissing moeten nemen om alle scholen te sluiten.” 

Of scholen sluiten?

Onderwijsexpert Dirk Van Damme gaat niet akkoord. Hij benadrukt dat een sluiting van de scholen de enige juiste keuze is. “Niemand sluit graag de scholen, maar beter de korte pijn kiezen dan een langgerekt proces waarbij we misschien in lente en zomer nog altijd in pandemie zitten”, klonk het bij Van Damme.

Van Damme noemt scholen “een belangrijke transmissieketen”. “Kinderen die zelf helemaal niet ziek worden, kunnen het virus doorgeven. We moeten maatregelen nemen om te vermijden dat we naar die tweede naar een derde golf sukkelen en de transmissieketen breken door scholen te sluiten.”

Meer
Lees meer...