KU Leuven schorst zeven Reuzegom-leden nu toch langer

De Katholieke Universiteit Leuven heeft zeven leden van de vroegere studentenclub Reuzegom nieuwe sancties opgelegd voor hun betrokkenheid bij de dood van Sanda Dia. Dat schrijft de krant De Morgen. Aanvankelijk kregen die leden maar lichte straffen, maar volgens hun advocaten worden ze nu langer geschorst. De leden gaan in beroep.

Sanda Dia stierf in 2018 na een doop bij de studentenvereniging Reuzegom. tijdens die studentendoop moesten de schachten onder andere in ijskoud water zitten, enorme hoeveelheden alcohol en vissaus drinken en werd er op hen geürineerd. Toen Dia na urenlange vernederingen in het ziekenhuis werd binnengebracht, was zijn lichaamstemperatuur nog 27 graden. Niet veel later overleed hij.

Proces uitgesteld

Het parket verwees 18 leden van de Leuvense studentenclub Reuzegom door naar de raadkamer. Die zou begin september vorig jaar beslissen over de doorverwijzing van de betrokkenen, maar die beslissing is uitgesteld. De advocaten van de betrokken eisen namelijk bijkomend onderzoek.

De meeste betrokken leden van Reuzegom waren op het moment van de feiten student aan de KU Leuven. Rector Luc Sels kreeg dan ook al snel kritiek voor zijn lakse straffen tegenover de betrokken studenten. Zij moesten een paper schrijven en vrijwilligerswerk doen. Later werd hen ook tijdelijk de toegang ontzegd tot de gebouwen van de universiteit. Later is er wel een nieuw tuchtonderzoek gestart.

Schorsing

Toch was de universiteit aanvankelijk enkel van plan bijkomende straffen uit te spreken na het proces tegen de leden van Reuzegom. Op die beslissing is nu teruggekomen. De zeven betrokken leden die nog ingeschreven zijn aan KU Leuven krijgen nu een schorsing voor minstens één jaar. Dat laatste is wel niet officieel bevestigd door de universiteit.

Hun advocaten hebben namelijk beroep aangetekend tegen die beslissing. “De universiteit heeft mijn cliënt destijds al gestraft. Ze kan niet twee keer voor hetzelfde straffen. Het is duidelijk dat de KU Leuven bezweken is onder de maatschappelijke druk”, zegt advocaat Johan Platteau in De Morgen.

Meer
Lees meer...