KU Leuven ontzegt ex-Reuzegommers toegang tot universiteitsgebouwen en start nieuwe tuchtonderzoek

De KU Leuven start een nieuw tuchtrechtelijk op naar de voormalige Reuzegom-leden die betrokken waren bij de doop waarbij Sanda Dia in 2018 omkwam. Een aantal betrokkenen studeren nog steeds aan de KU Leuven. De KU Leuven ontzegt hen tijdelijk ook de toegang tot de universiteitsgebouwen, voorlopig tot het einde van het eerste semester.

De KU Leuven legde eerder al een tuchtmaatregel op aan de studenten die betrokken waren bij de Reuzegom-doop. Ze ex-Reuzegommers kregen, op basis van de informatie de de universiteittop toen had, een maatschappelijke taakstraf. Ook moesten ze een paper schrijven. Veel mensen stellen nu dat die maatregelen te licht waren, gelet op het feit dat Sanda Dia op een gruwelijke manier overlijden is als gevolg van het doopritueel van de studentenclub.

De KU Leuven vroeg onlangs inzage in het Reuzegom-dossier. en heeft dat ook gekregen. “De universiteit maakt intussen gebruik van haar inzagerecht en is een nieuw tuchtrechtelijk onderzoek gestart”, laat de KU Leuven weten aan de Mediahuis-kranten.

(UAntwerpen start tuchtprocedure tegen Reuzegom-student en stelt zich benadeelde partij in de zaak.)

Geen toegang tot gebouwen

Verder heeft de KU Leuven besloten om de betrokken studenten tijdelijk niet meer toe te laten in de gebouwen van de universiteit. Op die manier hoopt de universiteit naar eigen zeggen “de onderwijsactiviteiten veilig en sereen te laten verlopen”: “De betrokken studenten krijgen tot het einde van het eerste semester van het academiejaar 2020-21 geen toegang tot de universiteitsgebouwen en kunnen ook bij interactief afstandsonderwijs geen actieve rol opnemen. Zij krijgen wel de mogelijkheid tot het volgen van digitale lessen waarvoor geen contact met medestudenten vereist is.”

De universiteit wil verder niet op de zaak ingaan “om de sereniteit van de interne procedures en van de gerechtelijke procedure te bewaren”.

(Proces tegen Reuzegom mogelijk uitgesteld: verdediging vraagt bijkomend onderzoek.)

Meer
Lees meer...