UAntwerpen start tuchtprocedure tegen Reuzegom-student en stelt zich benadeelde partij in de zaak

De UAntwerpen start een interne tuchtprocedure op tegen een student aan de universiteit die genoemd wordt in de zaak Reuzegom. De UAntwerpen meldt zich ook als benadeelde partij in de zaak. Pijnlijk voor UAntwerpen-rector Herman Van Goethem die enkele weken geleden nog beweerde dat er aan zijn universiteit niet zo’n toestanden plaatsvonden.

De student tegen wie de UAntwerpen een tuchtprocedure start, is één van de 18 ex-Reuzegommers die aanwezig waren op de doop die Sanda Dia fataal werd. Ook deze student riskeert vervolgd te worden wegens mensonterende behandeling, het toedienen van schadelijke stoffen met de dood tot gevolg, het toedienen van schadelijke stoffen met ziekte of arbeidsongeschiktheid tot gevolg, schuldig verzuim en onopzettelijke doding.  

De Antwerpse student leerde Reuzegom kennen tijdens zijn studies aan de KU Leuven en studeert na aan de UAntwerpen. Op het moment van de feiten studeerde hij al in Antwerpen.

(Proces tegen Reuzegom mogelijk uitgesteld: verdediging vraagt bijkomend onderzoek.)

Benadeelde partij

De UAntwerpen stelt zich ook benadeelde partij in de rechtszaak. Zo wil de universiteit inzage krijgen in het dossier. Daarnaast wil ook de KU Leuven een nieuwe tuchtprocedure opzetten als de feiten uit het dossier dat vereisen. Eind juli lekten de nieuwe, gruwelijke feiten rondom de dood van Dia in de pers. Sindsdien ligt de Leuvense universiteit onder vuur door de lakse sancties voor de betrokken studenten twee jaar geleden.

Enkele dagen geleden liet de VUB al weten een interne orde- en tuchtprocedure op te zullen starten tegen een student die genoemd wordt in het dossier. “Het is voor de VUB belangrijk om te weten of er strafrechtelijke feiten ten laste gelegd worden tegen de VUB-student die betrokken zou zijn in het gerechtelijk dossier”, klinkt het in een persbericht. “Hierbij wil de Vrije Universiteit Brussel de rechten van alle betrokkenen respecteren en dus juridisch en procedureel correct handelen. De universiteit start een intern tuchtrechtelijk onderzoek.”

(Scouts en Gidsen verbreekt alle banden met Reuzegommers.)

Namen en foto’s online

Enkele weken geleden werden de privégegevens van betrokken studenten op het internet gelekt. Er doen ook namen en foto’s van ex-Reuzegommers de ronde op sociale media. Toen bleek dat niet enkel (voormalige) KU Leuven-studenten bij de fatale doop betrokken waren, maar ook studenten van de VUB en de UAntwerpen.

Enkele weken geleden beweerde UAntwerpen-rector Herman Van Goethem nog in een interview met De Morgen dat er aan zijn universiteit niet zo’n toestanden plaatsvinden, die met de dopen van Reuzegom te vergelijken zijn.

Meer
Lees meer...