Scouts en Gidsen verbreekt alle banden met Reuzegommers en stelt dat studentendopen niks te maken hebben met eigen overgangsrituelen

Enkele leden van de ontbonden studentenclub Reuzegom die deelnamen aan de studentendoop waardoor Sanda Dia in 2018 stierf, waren vroeger actief als scoutsleider. Scouts en Gidsen Vlaanderen laat weten dat de scoutsgroepen, waarin de Reuzegommers actief waren, worden begeleid. Scouts en Gidsen Vlaanderen verbreekt alle banden met de voormalige Reuzegommers.

Eind 2018 overleed de 20-jarige student Sanda Dia na een vernederende, bikkelharde doop van de studentenclub Reuzegom. Hij had bijzonder veel alcohol moeten drinken, urenlang is koud water moeten zitten en visolie moeten drinken.

Vrijdag beslist de raadkamer in Hasselt of de 18 aanwezige leden van de studentenclub naar de correctionele rechtbank doorverwezen worden. Het parket wil hen voor de rechter slepen wegens mensonterende behandeling, het toedienen van schadelijke stoffen met de dood tot gevolg, het toedienen van schadelijke stoffen met ziekte of arbeidsongeschiktheid tot gevolg, schuldig verzuim en onopzettelijke doding.

Geen enkele Reuzegommer nog actief binnen Scouts

“Dit tragisch gebeuren onder jonge mensen raakt ons als nationale leiding van een jeugdbeweging erg”, laat Scouts en Gidsen Vlaanderen op zijn website weten. “Dat (ex-)scoutsleiding hierbij in media wordt genoemd als leden van de betrokken studentenclub Reuzegom, verdiept nog de bezorgdheid. Het drama deed zich ook voor op het terrein dat door een scoutsgroep wordt verhuurd.”

“In het licht van deze actualiteit worden groepen, die via ex-leiding in verband werden gebracht met de fatale studentendoop, nu door de pedagogische staf opgevolgd. Om onze groepen te ondersteunen bij verwerking en verdere zorg voor kwaliteit in scouting. Bijzondere aandacht gaat daarbij naar integriteit als begeleiding en oog voor emotionele en fysieke veiligheid van leden. Inmiddels kunnen we vanuit de nationale leiding bevestigen dat geen van de vernoemde personen nog actief is binnen scouting.”

“Niet hetzelfde als belofte of totemisatie”

Scouts en Gidsen Vlaanderen wijst er verder op dat een aantal overgangsrituelen bij de jeugdbeweging, zoals de belofte of de totemisatie, “geen doop of ontgroening” zijn: “Ze zijn zuiver gericht op verwelkoming en waardering van leden binnen de eigen groep.”

Deze rituelen moeten voor kinderen en jongeren “in elk geval een opbouwende, aangename ervaring zijn, die bijdraagt aan hun ontplooiing als individu en in de groep”, klinkt het. “Het vernederen, bang of belachelijk maken van leden, hoort niet thuis in de methode van scouting.”

Meer
Lees meer...