Haal eens muziekgeschiedenis in huis: Kurt Cobains gitaar uit ‘Smells Like Teen Spirit’-clip gaat onder de hamer

Muziekliefhebbers en verzamelaars krijgen een gouden kans: het Amerikaanse veilinghuis Julien’s Auction organiseert een Music Icons-veiling. Pronkstuk van die veiling is de blauwe Fender-gitaar van Nirvana-zanger Kurt Cobain. Het grunge-icoon bespeelde dezelfde gitaar in de videoclip van hun hit Smells Like Teen Spirit. Wie interesse heeft in zo’n stukje geschiedenis mag echter een forse som geld neerleggen.

Toen Kurt Cobain, Kris Novoselic en Dave Grohl op 10 september 1991 Smells Like Teen Spirit uitbrachten, konden de drie bandleden onmogelijk verwachten wat voor een impact hun muziek op de muziekgeschiedenis zou hebben. Na een sluimerstart schoot het nummer pas echt uit de startblokken nadat het promoclipje op MTV werd uitgezonden. Binnen enkele weken zou Nirvana de hitlijsten domineren, en groeide het nummer uit tot “lijflied van Generatie X”, de generatie die op de babyboomers volgde.

“Een van de meest iconische gitaren ooit”

Een onderdeel van die culturele geschiedenis zal nu onder de hamer komen. Meer specifiek de linkshandige blauwe Fender Mustang van Kurt Cobain, dezelfde gitaar die de frontman ook bespeelde in de videoclip van hun reuzehit Smells Like Teen Spirit, zal in het Hard Rock Café in New York geveild worden.

Wie er aan denkt om zo’n rockrelikwie in huis te halen, mag diep in de buidel tasten. Het startbod wordt geschat tussen de 600.000 en 800.000 dollar (553.800 tot 738.400 euro), en dat is volgens het veilinghuis Julien’s Auction een zeer conservatieve schatting. “Dit is een van de meest iconische gitaren ooit die onder de hamer komt”, zegt Martin Nolan, de directeur van Julien’s Auction aan CNN.

De blauwe Fender Mustang van Kurt Cobain – Foto: Ted Soqui/SIPA USA/Isopix

De gitaar zal samen verkocht worden met zijn originele gitaarkoffer en -riem. Volgens Nolan is de gitaar sinds Cobains overlijden in 1994 in de familie gebleven.

In het verleden werd al een andere gitaar van de Nirvana-zanger voor een waanzinnige som geld geveild. De akoestische gitaar die Kurt Cobain bespeelde tijdens zijn iconische MTV Unplugged-optreden uit 1993 ging in 2020 voor 6 miljoen dollar onder de hamer. De gekte rond Cobain kan ook gekker: vorig jaar brachten enkele blonde lokken haar van de zanger 11.600 euro op.

Auto en skateboard

Naast de gitaar kunnen bieders ook hun slag slaan op andere eigendommen van Cobain. Zo zal ook de auto van de zanger, een Dodge Dart 170 uit 1965, geveild worden tegen een startprijs van 400.000 tot 600.000 dollar (369.200 en 553.800 euro). Ook een gepersonaliseerd skateboard, een tekening van Michael Jackson en een speelgoedpaardje, die allemaal het persoonlijke bezit waren van de overleden zanger, worden geveild.

Een deel van de opbrengsten wordt gedoneerd aan “Kicking The Stigma”, een organisatie die het taboe rond mentale gezondheidsstoornissen wil doorbreken.

(ns)

Meer
Lees meer...