Vanavond laatste kans om de ‘kus van Jupiter en Venus’ te spotten

Jupiter en Venus bewegen al enkele weken naar elkaar toe en stonden gisterenavond het dichtst bij elkaar. Vanaf vandaag zullen ze weer verder uit elkaar gaan bewegen. Vanavond een laatste kans dus om de ‘kus van Jupiter en Venus’ te spotten.

De twee lichtpuntjes die we al even kunnen spotten, zijn Venus en Jupiter. Dat zijn de twee helderste planeten uit ons zonnestelsel. In ons zonnestelsel draaien planeten in een ovaalvormige baan rondom de zon. Op hun baan kunnen de planeten bij elkaar in de buurt komen. Als de banen dan in elkaars verlengde komen, lijkt het vanop de aarde alsof ze heel dicht bij elkaar staan.  

Wat zien we juist?

Op woensdag 1 maart zagen we een ‘conjunctie’ van Venus en Jupiter. Dat is het moment waarop ze het dichtst bij elkaar staan. In ons opzicht leek het alsof ze elkaar bijna aanraken. Maar we hebben hier te maken met een optische illusie. Het lijkt op een kus, maar in werkelijkheid staan ze op honderden miljoenen kilometers van elkaar.

Het bolletje rechts is Venus, de helderste planeet. Dat lijkt misschien vreemd, want Jupiter is veel groter dan Venus. Maar dat komt doordat Venus dichter bij de aarde staat. Vandaar dat deze planeet groter lijkt te zijn.

De conjunctie van Jupiter en Venus is eigenlijk geen zeldzaam fenomeen, want dit gebeurt jaarlijks. Wel is het zeer uitzonderlijk dat de conjunctie van beide planeten binnen één graad valt.

Laatste kans

Na vandaag zullen Venus en Jupiter zich weer van elkaar verwijderen. Venus zal vanaf dan als bovenste planeet te zien zijn, Jupiter als onderste. Venus klimt steeds verder weg van de zon, de planeet zal nog lang helder zichtbaar zijn aan de avondhemel in het westen. Jupiter beweegt dichter en dichter naar de zon toe, waardoor de planeet onzichtbaar wordt. Pas in 2039 zullen de planeten weer zo dicht bij elkaar staan.

Vanavond kijk je best naar het westen, laag aan de horizon. Het zullen de meest heldere lichtpuntjes aan de hemel zijn. Naarmate de zon ondergaat, zal Venus zichtbaar worden. Daarna gaat ook Jupiter zich tonen, als planeet boven Venus. Je kan het gewoon met het blote oog waarnemen. Voor details kijk je best met een verrekijker of kleine telescoop.

Meer
Lees meer...