LeBron James hint op basketbalpensioen na uitschakeling in play-offs NBA: “Ik moet erover nadenken”

LeBron James weet nog niet waar en of hij volgend seizoen nog in de NBA actief zal zijn. Dat zei hij afgelopen nacht na de uitschakeling van zijn Los Angeles Lakers in de Western Conference Finals. Het is de eerste keer ooit dat LeBron James openlijk lijkt te overwegen om te stoppen als actieve basketter.

De 38-jarige LeBron James heeft er zojuist zijn twintigste seizoen opzitten in de NBA, de grootste basketbalcompetitie ter wereld. In de geschiedenis van de NBA heeft niemand ooit zo lang op zo’n hoog niveau gepresteerd. Toch kende James allesbehalve een gemakkelijk seizoen, hoewel hij topschutter aller tijden werd.

Voetblessure

Zijn LA Lakers begonnen aan de competitie met 2 overwinningen uit 12 wedstrijden en wisten maar nipt de play-offs te bereiken. In de tweede helft van het seizoen liep LeBron James bovendien een vervelende voetblessure op. Nadat zo goed als iedere dokter zei dat enkel een operatie zijn gescheurde pees kon verhelpen, vond hij uiteindelijk toch iemand die zei dat hij opnieuw mocht spelen. Tijdens de play-offs – in totaal 17 wedstrijden – was het echter duidelijk zichtbaar dat de blessure hem parten speelde. Toch bereikten de Lakers – na het uitschakelen van de Memphis Grizzlies en de Golden State Warriors – de halve finale. Daar bleken de Denver Nuggets echter veel te sterk. Zij haalden het met 4-0 in een best-of-7.

Bronny James

Het is op de persconferentie na die pijnlijke vierde nederlaag op een rij dat LeBron James over zijn toekomst sprak. “We zullen zien wat er in de toekomst gebeurt. Ik weet het niet. Ik weet het niet. Ik heb veel om over na te denken, om eerlijk te zijn”, zei hij daar volgens nba.com. Toen hem gevraagd werd waarover hij moest nadenken, specifieerde James “of ik wil blijven spelen”.

Dat LeBron James twijfelt aan zijn toekomst als speler is best verrassend. In het verleden liet hij namelijk altijd uitschijnen te willen doorgaan tot zijn oudste zoon Bronny in de NBA speelt. Als alles goed gaat, zal dat pas binnen twee seizoenen het geval zijn. Die doelstelling zwakte hij afgelopen nacht dan ook enigszins af. “Het is niet omdat dat mijn doelstelling is, dat het ook de doelstelling van mijn zoon is. Hij moet zijn eigen verhaal schrijven”, klonk het nu voorzichtiger bij ESPN.

Pensioen?

Verschillende journalisten melden dan ook dat LeBron James serieus zou overwegen om met pensioen te gaan. Toch is er ook nog hoop. Toen een reporter van ESPN hem vroeg of James geloofde dat hij na een zomer waarin hij zijn blessure laat genezen opnieuw de oude kan worden, antwoordde hij overtuigend: “Ja, want ik ben nog steeds beter dan 90 procent van de spelers in de NBA, misschien zelfs 95 procent”.

LeBron James heeft alleszins nog even tijd om na te denken over zijn toekomst. Als hij wil, heeft hij nog een contract klaarliggen bij de Los Angeles Lakers voor komend seizoen, dat pas in oktober 2023 begint. Voor het seizoen 2024-2025 is James sowieso vrij om naar de ploeg te trekken die zijn zoon Bronny heeft gedraft.

Meer
Lees meer...