Lees deze lawine Vlaamse regeltjes voor Airbnb en val steil achterover

Via Airbnb of een andere online dienst voor particulieren je kamertje aanbieden, tegen betaling? Je valt voortaan onder de regels van het ‘Vlaams decreet van 10 juli 2008, “betreffende het (sic) toeristische logies”. Newsmonkey nam even de tijd om dat decreet te lezen, om precies te weten wat die regels dan wel zijn. Welkom in Vlaanderen!

Zo, u biedt dus een sofa aan? Of een kamer zelfs, zegt u? Okay, u doet nu officieel hotels concurrentie aan, en dat kan niet. Dus u valt vanaf nu onder dit decreet:

Voor wie dat allemaal geldt? Kijk naar puntje 2: “elke aanbieding op de toeristische markt”. En puntje 4: “eender welke vorm”… 

Minister Geert Bourgeois (N-VA) zegt duidelijk: “Van zodra u geld vraagt, gelden deze regels”. Airbnb’ers en anderen, voortaan bent u lid van deze erudiete club. Nummertje 8 om precies te zijn: 

“Gastenkamers’. Wat houdt dat in? Wel…

Daarvoor gelden een paar regels. Zoals regel 1: voortaan ben je permanent bereikbaar. En regel 2: contact maken.

En regel 4: vergeet sleutels, de boel moet “permanent toegankelijk zijn”. Nog beter, regel 5: ontbijt zullen ze eten! En een stoel en een of meer bijpassende tafels, dank u Vlaamse overheid om dat af te dwingen.

Geef je smartphone maar af, zie regel 6. En zet maar een nummer, naam, letter of symbool aan de deur. Jawel, regel 7. En ja, teken ook eens een plattegrond. Op schaal wel.

Regel 8 en 9 gaan over “algemene elektrische verlichting en verwarming”. Onthou vooral: 20 graden en een schakelaar aan de deur.

Maar nu begint het pas echt: regel 10 over het slaapgedeelte. Fasten your seatbelts… (Onthou vooral het puntje e.5 in deze lijst; geen Airbnb zonder prullenmand!)

We zijn nog niet klaar hoor. Badkamers, regel 11. Wacht, de minister en zijn adviescomité bepalen dat. Later meer daarover. 

We komen er zo dadelijk op terug, die badkamers. Maar eerst, regel 13: de cruciale verbanddoos ligt klaar.

En tenslotte regel 14: Airbnb’ers houden het voortaan netjes. Want zelf waren ze daar niet op gekomen uiteraard.

Goed. De informatieplicht dan. Kleinigheidje hoor. 

Ah ja, we hadden het daarnet over die plattegrond. Wel, euh, die is nog een klein beetje “verduidelijkt” door de minister. 

Goed. Dan hebben we nu misschien even tijd om te kijken naar die badkamers. De minister en zijn comité hadden daarvoor nog enkele regels. Niets dramatisch hoor. Gewoon, de essentials. Zoals puntje 7. Of uiteraard, puntje 11.

Wacht. De minister wil ook graag een pictogram. Okay?

Da’s geregeld. Nu, over die toiletten… Kleinigheidjes hoor. Hadden we dat pictogram al vermeld? En ja, toch ook graag een bril. 

Wacht, we zijn nog niet rond. Een luchtverversingssysteem aub. 

Indien je niet beschikt over een aparte badkamer, ja dan zijn er ook nog een paar bijkomende regels… Beperkt hoor…

Nu, de brandveiligheid. Cruciaal, dus let even op. U moet daarvoor bij de gemeente zijn.

Paar regeltjes daarrond..

Om het overzichtelijk te houden even deze tabel, dan weet je precies waar je aan toe bent:

Er zijn ook evacuatieregels van toepassing. Een paar maar.

Ja, voor we het vergeten. Uw keuringsverslag van uw elektrische installatie. Neemt u dat even? 

En ja, die schoorstenen, een attestje daarvan. En ook voor gasleidingen, de branddetectoren en de brandblussers. Perfect zo!

Dan is er enkel nog de kwestie van het onderhoud en de controle…

Zo we zijn rond! Hoe makkelijk was dat? Nu bent u helemaal klaar voor Airbnb! Leuk toch, die Vlaamse regels? 

Meer
Lees meer...