Loving Leuven: dit is een perfecte dag in Leuven City

Aan wat denk jij als je denkt aan Leuven? Studenten? Stella Artois? OHL? De Oude Markt? Louis Tobback of misschien wel Rik Torfs? Daar houdt het waarschijnlijk wel op, tenzij je er gestudeerd hebt natuurlijk. Toch bruist Leuven van leven en kan je er heerlijk terrassen, winkelen, eten en genieten. Tips van een local over de mooiste plekken van deze Vlaams-Brabantse hoogvlieger!

Een dag in Leuven start natuurlijk ’s ochtends met een lekker ontbijt en een heerlijke mok koffie of thee. Je start de dag in de Parijsstraat, naast de Oude Markt, een smal straatje met een overvloed aan gezelligheid.

Bij koffie Onan vind je de lekkerste koffie en thee in een feeëriek interieur. Hier vormen ze nog hartjes in je latte, behalve tijdens de kerstperiode dan zijn het kerstboompjes, en krijg je altijd een stukje chocolade er bovenop. Gratis en voor niets! (Of bij de prijs inbegrepen 🙂 !) Je kan ook een kijkje nemen in de bijhorende koffiebranderij, en dan weet je meteen dat dit koffie is van de lekkerste soort.

Voor een onwaarschijnlijk heerlijk ontbijt moet je de straat oversteken naar de Leuvense gemeenschappelijke tafel in Le Pain Quotidien. Het kan er wat prijzig zijn, maar je krijgt er waar voor je geld door de verse bioproducten die smaken naar meer. 

Cultuur!

Na het ontbijt is het tijd voor wat cultuur en bezienswaardigheden! Er zijn al zeker miljoenen foto’s getrokken van het gotische stadhuis op de Grote Markt, ook jij mag deze keer je camera bovenhalen. Met een grote glimlach erbij heb je weer een fijn souvenir voor op je kast te zetten, een leuke springfoto misschien? Neem gerust ook de tijd om elk detail van het stadhuis te bewonderen, er staan wel zo’n 236 beelden op die Leuvense geleerden, kunstenaars of historische figuren vertegenwoordigen. Bovenaan prijken er ook nog Brabantse edellieden en Bijbelse figuren. 

Klaar met de fotoshoot? Wandel dan richting de Tiensestraat, links van het stadshuis als je er recht voorstaat, een straat om heerlijk door te kuieren. Je vindt er leuke winkels, studentenresto ‘Den Domus’, het lekkerste ijs bij ’T Galetje en chocoladebar Quetzal achter de hoek op het Alfons Smetsplein. Je wandelt voorbij campussen van de KU Leuven en helemaal bovenaan kom je uit op het Herbert Hooverplein, genoemd naar de Amerikaanse president. Rechts van het Hooverplein vind je het stadspark van Leuven, zeker eens de moeite om door te wandelen als de zon schijnt, maar wel redelijk bescheiden van grootte.

Kunst!

Als je het Hooverplein afloopt, kom je uit bij de ‘Ballon van Vriendschap’ en de prachtige universiteitsbibliotheek die je binnenin doet denken aan de films van Harry Potter. In de grootste lees- en studiezaal kan je een naald horen vallen tijdens de blokperiode, maar zelfs dan moet je zeker je neus even binnen steken om al het houtwerk te bewonderen. Mogelijk kan je ook even de studenten pesten door luidop de mooie zaal te bewonderen. Voor ieders wat wils!

Als je de bibliotheek verlaat, zie je recht voor je het Ladeuzeplein met het keverkunstwerk van Jan Fabre, een eerbetoon aan de schoonheid, de wetenschap, de kennis noemt hij het zelf. Je kan het op z’n minst interessant noemen. Op vrijdag verzamelen zich ook een heleboel marktkramers rond de naald, want dan is het tijd voor de wekelijkse markt in Leuven. Niet te missen als je van koopjes houdt. 

Als je via het steegje wandelt dat links onderaan het Ladeuzeplein start, passeer je het Museum M. Een vrij recente aanwinst in het stadsbeeld, die erg actief cultuur en kunst brengt in Leuven. Voor een overzicht van de tentoonstellingen en activiteiten kan je terecht op hun website.

Shoppen!

Kunst is niet voor iedereen, dus biedt de volgende straat misschien voor jou verlossing… de winkelstraat! Je staat nu aan het einde van de Bontgenotenlaan, één van de twee belangrijkste winkelstraten in Leuven, met een Fnac, H&M, WE, Torfs, Zara, etc. En als je de Vital Decosterstraat verder volgt naar beneden kom je uit bij de tweede winkelstraat: de Diestsestraat. De Leuvense winkelscene is heel wat vooruitgegaan de voorbije twee jaar, in het laatste jaar alleen is er een Pull & Bear, Bershka en H&M Men bijgekomen. Keuze genoeg om de winkelgod(in) in je los te laten!

Als je meer houdt van de kleine, exclusieve boetiekjes dwaal je best verder af richting de vismarkt en de Mechelsestraat. Stop zeker ook even bij Villa Ernesto voor een verfrissende Desperados of spring binnen op vrijdag- of zaterdagavond voor een echte Latin party met Salsa, Kizomba en Bachata.

De Mechelsestraat is een kort maar heerlijk steegje om door te wandelen. Je kan hier exclusieve jurkjes, hippe cadeaus, een winkel vol stofjes bij Pauli en Italiaanse lekkernijen bij Zoff vinden, maar vooral ook een ongeknutselde ambiance. Kijk ook zeker eens op naar de prachtige huizen waarin de winkels zich vertoeven.

Lekker eten!

Na al dat gewinkel is het tijd voor wat ontspanning, je hebt het verdiend! Voor lekkere cocktails, klop je aan bij De Professor of D’entreprise. Allebei zijn ze te vinden in de Naamsestraat, naast het stadshuis, en ze liggen vlak naast elkaar. Ideaal om eens te vergelijken! Wil je de cocktail wat laten zakken? Dan kan je terecht in de Muntstraat voor een lekker hapje. Mexicaans, Grieks, Marokkaans, Japans, Italiaans – je vindt het hier allemaal.

Bij lekker eten hoort natuurlijk ook iets smakelijk om te drinken. Leuven is de bakermat van het bier en de thuisbasis van AB InBev die uitblinkt in de spreekwoordelijke ‘glazen boterham’ met merken zoals Stella Artois, Jupiler, Leffe, Julius, Hoegaarden en nog veel meer. Wil je graag meer weten over de oorsprong van het Belgische bier? Boek dan nu jouw bezoek aan de brouwerij hier! Op de Oude Markt kan je ook terecht bij The Capital, het grootste biercafé met meer dan 2000 bieren op de kaart. Via glazen doorkijkramen in de vloer kan je de indrukwekkende biervoorraad bewonderen. Zeker een bezoek waard. 

Ben op een weekdag in Leuven? Bezoek dan zeker het Hogeschoolplein met studentenhub ‘De werf’.  Drink er warm appelsap met kaneel en je krijgt er een gratis Prince koekje bij. Is het wat kouder? Dan krijg je op het terras een dekentje om op te warmen. Eetcafé ‘De Werf’ is vanbinnen ook helemaal ingericht zoals een werf met schroevendraaiers, hamers, ruwe bakstenen en ander bouwmateriaal. Leuk om te zien, behalve als je momenteel zelf renoveert of bouwt!

Groen!

Wil je na jouw drukke dag nog even ontspannen tussen het groen? Stap dan tot bij de Kruidtuin op de Kapucijnenvoer, een prachtige tuin waar verliefde studenten samen hun broodje komen opeten. Ga er zeker langs als je in een romantische bui bent of als je gewoon van een mooi stukje groen houdt.

Kortom is Leuven een romantische stad om van te genieten! Heb je nog wat tijd over of grote honger? Zoek dan zeker de volgende adressen op:

Restaurants:

  • Mexicaans: El Sombrero (Lei 25)
  • Marrokaans: Toeareg (Parijsstraat) of Koutoubiya (Muntstraat)
  • Sushi:Wabi Sabi Sushi (Muntstraat) of Inari (Parijsstraat)
  • Orientaals: Wordlkitchen (Wilselsesteenweg 321, buiten centrum)
  • Coup de Soup (Vital Decosterstraat)

Cafés:

  • De Blauwe Schuit (Vismarkt)
  • De Libertad (Muntstraat)

Winkels:

  • Retro: Hippo (Parijsstraat), Louvanist (Kortestraat) of Signature (Bontgenotenlaan)
  • Hippe hebbedingen: Pakjeshuis of Picarto (Mechelsestraat) of Oplus (Joris Helleputteplein)
  • Oil & Vinegar (Brusselsestraat)
Meer
Lees meer...