Politie nu ook Portugese verdachte op het spoor in de zaak MaddieMcCann

De politie van Portugal is een mogelijke handlanger op het spoor van de hoofdverdachte in de zaak Maddie McCann. De Portugees, die op het moment dat Maddie verdween in het vakantiepark Praia Da Luz werkte, zou op de avond van de feiten een half uur met Christian Brückner gebeld hebben.

Vorige week deed de Duitse politie een opvallende oproep. Na dertien jaar was er doorbraak in de verdwijningszaak van het Britse meisje Madeleine McCann, ook wel bekend als Maddie McCann. Een Duitse man, Christian Brückner, die op dit moment in de gevangenis zit, was plots de hoofdverdachte in de zaak.

Telefoonnummer

En hij zou niet alleen gehandeld hebben. Want op de avond van de feiten was Brückner aanwezig in Praia Da Luz, en werd hij gebeld op een Portugees telefoonnummer, door een Portugees telefoonnummer. En dat laatste kon de politie linken aan een voormalige werknemer van het vakantiepark.

De politie kwam de man dus op het spoor door z’n telefoonnummer, al is nog niet zeker of de naam die daarbij hoort (Diogo Silva) klopt. Het is nog niet duidelijk of de man achter het telefoonnummer de mogelijke handlanger is van Brückner. De kans bestaat namelijk dat hij gewoon z’n telefoon uitgeleend had.

De politie is nu een man op het spoor, die in het verleden al aan verschillende zedenfeiten is gelinkt. Diezelfde Portugees was al eerder in het vizier van de politie verschenen in de zaak Maddie McCann. Maar toen was er niet genoeg bewijsmateriaal om hem vast te houden. Tot nu.

Half uur aan de telefoon

Op de avond van de feiten, 3 mei 2007, was Christian Brückner in het vakantiepark waar de familie McCann op vakantie was. Hij heeft lang getelefoneerd, een half uur volgens de politie. Het telefoontje kwam van één van de toenmalige werknemers van Praia Da Luz.

De politie vermoedt dat de werknemer Brückner vertelde in welk appartement hij moest zijn, en wanneer dat zou kunnen. In het appartement van de familie McCann zouden die avond enkel kinderen zijn. Ouders Kate en Gerry zaten namelijk even verderop in een tapasbar, met vrienden.

Het koppel ging elk uur even kijken hoe het met hun kinderen was. Maddie (toen 3) lag namelijk alleen met haar broertje Sean en zusje Amelie (toen 1) in het appartement. Om 21 uur lagen alle drie de kinderen nog in bed, maar om 22 uur was Maddie plots spoorloos verdwenen.

Verschillende pistes

Doorheen de jaren heeft de politie heel wat verschillende pistes onderzocht. Ook Kate en Gerry McCann, de ouders van Maddie, werden (en worden nog steeds) door verschillende mensen ervan beschuldigd het meisje ontvoerd te hebben.

Maar die piste lijkt dus niet meer te kloppen. De nieuwe hoofdverdachte in de zaak is een 43-jarige Duitser. Hij woonde op het moment van de feiten in Portugal, waar hij af en toe z’n boekje te buiten ging. Christian Brückner zit momenteel in de gevangenis. De politie vraagt iedereen om zoveel mogelijk tips door te geven.

Voorwaardelijk vrij?

Christian Brückner
Christian Brückner – Isopix

Hij heeft ondertussen twee derde van z’n straf voor drugsfeiten uitgezeten, en probeert nu voorwaardelijk vrij te komen. Normaal gezien zou daar nu ongeveer een uitspraak over moeten komen, maar het ziet er niet naar uit dat die er de eerste dagen al komt.

Eind vorig jaar is Brückner namelijk tot zeven jaar cel veroordeeld, omdat hij een 72-jarige Amerikaanse verkracht zou hebben. Die feiten vonden plaats in 2005, in vakantiepark Praia Da Luz, waar anderhalf jaar later Maddie McCann verdween.

De uitspraak in die zaak is nog niet definitief, want Brückner is in beroep gegaan. Hij beweert namelijk dat er juridische fouten zijn gebeurd bij z’n uitlevering van Portugal aan Duitsland.

Verdwijning of moord?

Het wordt afwachten of de politie de Portugees vindt, die Brückner (vermoedelijk) getipt heeft over het appartement van de familie McCann. En ook over de toestand van Maddie McCann is niet veel zeker. De Britse politie heeft het nog steeds over een verdwijning, terwijl de Duitse politie het al een paar dagen over een moord heeft.

Meer
Lees meer...