Malediven willen toeristen bij aankomst coronavaccin aanbieden, nadat eigen bevolking is gevaccineerd

De Malediven hebben een ambitieus plan aangekondigd om het toerisme opnieuw op gang te trekken. De eilandengroep in de Indische Oceaan wil toeristen bij aankomst namelijk een coronavaccin aanbieden als deel van een drieledig plan om de zwaar getroffen toeristische sector nieuw leven in te blazen.

De Malediven is een eilandengroep bestaande uit 1.190 koraaleilanden in de Indische Oceaan ten zuidwesten van India. Tweehonderd eilanden zijn bewoond en nog eens 88 vormen toeristenoorden. Toerisme is de grootste bron van inkomsten voor het land en dus is de economie er uiteraard zwaar getroffen door de coronapandemie.

Toerisme

Tijdens de volledige coronacrisis hebben de Malediven er dan ook alles aangedaan om de impact op het toerisme zo beperkt mogelijk te houden. Al vroeg sloten ze hun grenzen, maar in juli ging alles opnieuw open. Tot september 2020 moesten toeristen daarbij zelfs geen negatieve coronatest voorleggen, iets wat nu wel verplicht is.

Ondanks die maatregelen daalde het aantal toeristen die het land bezochten in 2020 zwaar. In 2019 zag de eilandstaat 1,7 miljoen internationale bezoekers, iets wat een jaar later daalde naar iets meer dan een half miljoen. Dit jaar zagen de Malediven al 350.000 bezoekers en hoopt het uit te komen op 1,5 miljoen toeristen. “Als we de doelstelling van dit jaar bereiken, zal dat nog steeds niet voldoende zijn, maar wel al meer dan we eind 2020 hadden durven hopen”, zei minister van toerisme Abdulla Mausoom aan CNBC.

Visit, vaccinate and vacation

Om die doelstelling te halen, heeft Mausoom een “3V”-strategie bedacht: “visit, vaccinate and vacation“, ofwel “bezoeken, vaccineren en vakantie”. Het land is dus van plan om bezoekers coronavaccins aan te bieden bij aankomst.

Die plannen moeten we nog even wachten, want eerst moet uiteraard de eigen bevolking ingeënt worden. Tot nu toe heeft 53 procent van de bevolking een eerste dosis gekregen, waaronder 90 procent van de eerstelijnswerkers in het toerisme. De Malediven kregen daarvoor vaccins van China, India en de Wereldgezondheidsorganisatie en bestelden er nog bij uit Singapore.

Meer
Lees meer...