Nog een drama: ook het koraal in de Malediven is nu massaal aan het sterven

Na het Great Barrier Reef slaat de vernietigende verbleking van koraal nu ook toe in de Malediven.

De Malediven worden gevormd door meer dan duizend koraaleilanden die zich over een oppervlakte van 90.000 vierkante kilometer uitstrekken. Nieuwe foto’s van de XL Catlin Seaview Survey tonen hoe erg de verbleking daar momenteel aan het toeslaan is. “The bleaching we just witnessed in the Maldives was truly haunting”, volgens Richard Vevers, stichter van het Ocean Agency.

Minstens even erg

Vorige week nog kwam de bevestiging dat 35 procent van het koraal in de noordelijke en centrale delen van het Great Barrier Reef in Australië is afgestorven door verbleking de jongste maanden. 95% is aangetast. Het zal zeker tien jaar duren voor dat herstelt. Maar voor ongeveer een derde van het koraal gaat dat dus niet meer lukken.

De situatie op de Malediven is minstens zo erg blijkt nu. Meer dan 90% is aangetast en ongeveer de helft daarvan is onherroepelijk verloren. Voor het koraal dat dit wel te boven gaat komen: dat gaat meer dan tien jaar duren.

Koraal verbleekt door de aanvoer van warmer water. Het koraal laat algen los, waardoor riffen geen voedingsstoffen meer hebben. Het gevolg is dat het koraal dodelijk wit wordt. Het fenomeen is het gevolg van klimaatverandering.

Meer
Lees meer...