Hoe gaat het nu nog met de man die met regenboogvlag op het veld liep tijdens het WK?

De wedstrijd van Portugal tegen Uruguay op het WK werd opgeschrikt door een man die met een regenboogvlag het veld opliep. De man werd hardhandig getackeld en van het veld verwijderd. Daarna was er van hem geen spoor meer. Tot nu, want Reuters kon de man interviewen.

Op maandag 28 november liep een man het veld op tijdens het WK in Qatar. De man had een regenboogvlag vast en droeg een T-shirt met vooraan “Save Ukraine” en achteraan “Respect for Iranian women”. Veel kregen kijkers echter niet te zien van de man, want de camera’s schakelden snel over naar andere beelden en de veldbestormer werd al snel van het veld verwijderd. Er werd gevreesd dat er zware straffen zouden volgen voor de man, maar die bleven uit.

Mario Ferri

Het persagentschap Reuters kon via Zoom praten met de veldbestormer. Het gaat om de Italiaan Mario Ferri, die in het verleden al verschillende keren een voetbalveld bestormde. Volgens Ferri, die zichzelf ook Falco noemt, was het FIFA-baas Gianni Infantino die ervoor zorgde dat hij al snel vrijgelaten werd door de Qatarese autoriteiten. “Gianni Infantino is intelligent. Falco is vrij. Ik heb geen enkel probleem gehad in Qatar”, vertelt hij vanuit z’n huis in Italië. “De politie van Qatar was heel vriendelijk, het waren echte gentlemen. Ze vroegen me of ik water, koffie of een croissant wilde.”

Ferri zat in totaal maar een halfuur bij de politie wanneer FIFA-baas Gianni Infantino ingreep. Volgens Ferri was dat omdat hij probeerde om een diplomatische kwestie of negatieve pers te vermijden. Infantino en Ferri kenden elkaar ook al. Want Falco is een notoire veldbestormer. Zo beweert hij zelf al 11 keren op een veld te zijn gelopen, waaronder passages op het WK van 2010 en 2014. Toen Infantino hem opzocht bij de politie vroeg hij meteen wat Ferri bezielde. “Hij zei: ‘Waarom doe je dit? Qatar is heel gevaarlijk voor jou. Maar ik heb een plan om je te helpen.’ Infantino ging toen met de belangrijke mensen van de politie van Qatar spreken en 30 minuten later was ik vrij.”

“Ik zal blijven vechten”

Het lijkt er ook niet op dat het de laatste veldbestorming was van Mario Ferri. Hij staat nog steeds achter z’n actie en de boodschap die hij ermee wilde overbrengen. Zo werkte hij in maart van dit jaar een maand als vrijwilliger in de Oekraïense hoofdstad Kyiv. Dat liet een grote impact op hem na. “Ik herinner me nog alles. Ik herinner me hoe kinderen moesten ontsnappen uit hun huizen, hoe oudere vrouwen en mannen geen huis, voedsel of water hebben. Het is heel belangrijk voor mij dat er een einde komt aan de oorlog.”

In de toekomst zullen we hem dus mogelijk nog kunnen zien. “Ik zal voor altijd blijven vechten voor een nieuwe wereld. Ik wil een wereld zonder oorlog. Vrede is wat ik wil.”

Meer
Lees meer...