WK in Qatar: Man loopt veld op met regenboogvlag

Het is gebeurd. De regenboogvlag is verschenen tijdens een match op het WK in Qatar. Kort na de rust in de wedstrijd tussen Portugal en Uruguay liep een man het veld op met een vlag en twee boodschappen op zijn T-shirt.

De laatste wedstrijd van maandag 28 november op het WK in Qatar was er eentje voor de geschiedenisboeken. Terwijl de wedstrijd tussen Portugal en Uruguay maar niet uit de startblokken leek te komen, deed een toeschouwer dat wel. Kort na de rust was (kort) te zien hoe een man met een regenboogvlag het veld bestormde. Hij werd meteen getackeld en van het veld verwijderd.

Regenbogen op het WK

Dat het gastland van het WK dit jaar eerder al in opspraak kwam door hun houding tegenover de LGBTQ+-gemeenschap, is algemeen bekend. Homoseksualiteit is illegaal in het land en kan zelfs de doodstraf betekenen. Het was daarom ook geen verrassing dat de wereldvoetbalbond FIFA vorige week besliste om de One Love-kapiteinsarmbanden die zeven Europese landen wilden dragen te verbieden.

Maar dat verbod zorgt natuurlijk voor de nodige commentaar en motiveert verschillende fans om toch met regenbogen het stadion binnen te dringen. Maar dat kwam vandaag, tijdens de wedstrijd tussen Portugal en Uruguay, tot een hoogtepunt. Kort na de rust liep een fan het veld op met een regenboogvlag en twee andere politieke boodschappen.

Boodschap

De man (en de vlag) waren maar kort te zien en werden daarna meteen uit beeld gehaald door de cameramannen van FIFA. Toch konden verschillende fotografen foto’s maken van de man en daarop was te zien dat hij naast een regenboogvlag nog twee andere boodschappen bij zich had.

Hij droeg namelijk een Superman-shirt met op de voorkant de opdruk ‘Save Ukraine‘ en op de achterkant ‘Respect for Iranian women‘. Daarmee snijdt de man meteen drie gevoelige politieke onderwerpen aan. Nog voor hij het veld kon overlopen werd hij zwaar getackeld door de security.

Scheidsrechter

Maar het meest opvallende beeld was toch dat van scheidsrechter Alireza Faghani. De Iraniër is al aan zijn zesde WK en zijn tweede wedstrijd op deze editie. Maar de kans is groot dat deze wedstrijd zijn laatste werd. Faghani raapte de regenboogvlag namelijk op, waardoor die vol in beeld werd gebracht.

Meer
Lees meer...