Left Right
scrollTop top

Marc De Bel brengt na 12 jaar nieuw boek over Blinker uit


Marc De Bel boekenbeurs
© Marc De Bel op de boekenbeurs in 2019 – Bron: Isopix

Blinker is terug! Het geliefde personage uit de boeken van jeugdschrijver Marc De Bel maakt een comeback in een nieuw boek De bezemstaf van de Belleheks. Het is het vijfde Blinker-verhaal en het komt 12 jaar na het vorige laatste boek erover. Komend weekend is de nieuwe Blinker te koop.

Blinker maakte voor het eerst zijn opwachting in Blinker en de bakfietsbioscoop uit 1989. Sindsdien groeide hij uit tot een van de favoriete personages van dertigers die nog altijd voor veel jeugdsentiment zorgt. Daarna volgden ook nog Blinker en het BagBag-juweel (1991), Blinker: de bende van Bork (2002) en Blinker en de Blixvaten (2008). Tussendoor zijn drie van die vier boeken ook verfilmd.

Coronacrisis

“Al een jaar of twee kreeg ik regelmatig vragen van volwassenen die dertig jaar geleden Blinker-fan waren. Waarom ik geen Blinker-boeken meer schreef voor hún kinderen? De vraag piekte na de corona-uitbraak van afgelopen maart. Blijkbaar werden tijdens de lockdown de oude Blinkers massaal van de zolder gehaald en wilden zowel jongeren als volwassenen meer”, zegt Marc De Bel in de krant Het Nieuwsblad.

Die vraag kon de jeugdauteur uiteindelijk niet negeren. Toen ook zijn uitgever gewonnen bleek voor een comeback van Blinker, kroop Marc De Bel opnieuw in zijn pen. “Na een half uur schrijven zat ik weer in Blinkers wereld en ik besloot Jan Bosschaert, de man die ook de eerste Blinkers illustreerde, te vragen”, legt hij uit.

In het nieuwe boek De bezemstaf van de Belleheks gaat Blinker mee met zijn tijd. Zo is hij iets ouder geworden en heeft hij een smartphone. Ook zijn vriendin Nelle krijgt een grotere rol.

Nieuwe film

Mogelijk krijgen we binnenkort zelfs nog meer Blinker. Marc De Bel werkte namelijk al enige tijd terug aan een volgend filmscenario: Blinker en de bouli van Borom Borom. “Het zit evenwel al jaren in het stop. Dat heeft te maken met de Canadese coproducent die per se sterren in de film wil. De man heeft zelfs zijn zinnen gezet op een zoon van Michael Jackson. Alleen: die jongen kan niet acteren en hij kost handenvol geld. Hopelijk komt er nog schot in dat project. In afwachting leeft Blinker toch weer op papier”, besluit de schrijver.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  59.750.988
 • Aantal
  doden
  1.409.160
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  561.803
 • Aantal
  doden
  15.938