De Nederlandse premier Mark Rutte heeft zijn mening herzien over de Zwarte Piet-kwestie. In 2013 zei Rutte nog dat de zaak hem onbekommerd liet, omdat “Zwarte Piet nu eenmaal zwart is”. Rutte deed zijn uitspraken wellicht naar aanleiding van de nieuwe Black Lives Matter-protesten in de VS en overal ter wereld. Rutte belooft om in gesprek te gaan met vertegenwoordigers van Black Lives Matter.
In 2013 zei de Nederlandse premier Mark Rutte nog dat de ophef rond Zwarte Piet hem onbekommerd liet. Wanneer hij over de kwestie een vraag kreeg, herhaalde Rutte steeds dat hij aan de samenleving is om een traditie te veranderen als daar voldoende vraag naar is. Heel wat Nederlanders van buitenlandse origine zijn van mening dat de figuur van Zwarte Piet racistisch is en een verwijzing naar de slavernij is.
Inmiddels heeft Rutte, die als sinds 2010 premier van Nederland is, naar eigen zeggen “een grote verandering doorgemaakt”. Rutte veranderde van mening doordat hij mensen ontmoette “met een donkere huidskleur, met kinderen”. Die lieten hem weten “zich ongelooflijk gediscrimineerd te voelen omdat die Piet zwart is”. Dat zei Rutte in de Tweede Kamer, het parlement bij onze noorderburen.
(Donald Trump haalt demonstranten uit elkaar met traangas: burgerrechtenorganisaties klagen hem aan.)
“Institutioneel racisme”
“Toen dacht ik: dat is het laatste wat je wilt bij het sinterklaasfeest”, zei Rutte verder. Volgens de Nederlandse premier zal Zwarte Piet tijdens de komende jaren dan ook verdwijnen “onder druk van het maatschappelijk debat”: “Mensen willen die pijn niet.”
Verder erkent Rutte dat er in Nederland “plaatsen zijn waar institutioneel racisme voorkomt”. Toch zegt hij die term niet te willen gebruiken, omdat die impliceert dat ook overheden en andere belangrijke organisaties zich aan racisme schuldig maken. Rutte vreest er verder ook voor dat mensen die eigenlijk helemaal niet racistisch zijn, zich vervreemd voelen doordat ze bestempeld worden met het etiket van ‘racist’.
(Waarom zijn sommige Amerikanen zo boos? De rassenongelijkheid in cijfers.)
Black Lives Matter
Naar aanleiding van de dood van de Afro-Amerikaan George Floyd door racistisch politiegeweld in de VS zijn overal ter wereld antiracismeprotesten uitgebroken, niet enkel in Amerika maar ook in ons land en in Nederland.
Rutte erkent ook dat racisme in Nederland “een systemisch probleem” is dat in de hele samenleving voorkomt. Bovendien beloofde Rutte in de Kamer dat hij binnenkort in gesprek gaat met vertegenwoordigers van Black Lives Matter.