Donald Trump haalt demonstranten uit elkaar met traangas: burgerrechtenorganisaties klagen hem aan

Burgerrechtenorganisaties klagen Amerikaans president Donald Trump en andere ambtenaren aan voor de schending van burgerrechten. De president ontruimde maandag een park, waar een vreedzaam protest tegen politiegeweld tegenover zwarten aan de gang was. Daarbij zouden traangas en rubberen kogels gebruikt zijn. De Trump-administratie ontkent alles.

Het is ondertussen al bijna twee weken geleden dat George Floyd overleed tijdens een hardhandige arrestatie. Politieagent Derek Chauvin drukte 8 minuten en 46 seconden met z’n knie op de nek van de 46-jarige zwarte Floyd. Twee andere agenten hielden de man met hun eigen lichamen tegen de grond gedrukt.

Alle betrokken agenten werden op staande voet ontslagen. Chauvin wordt ondertussen aangeklaagd voor moord zonder voorbedachten rade, de andere politieagenten moeten voor de rechtbank verschijnen als medeplichtigen.

Wereldwijd protesten

De dodelijke arrestatie zorgde voor een golf van protesten, in de Verenigde Staten en ook in de rest van de wereld. In Londen bijvoorbeeld, streed Star Wars-acteur John Boyega mee tegen de wereldwijde discriminatie van zwarten. Z’n uitspraak “ik weet niet of ik hierna nog een carrière zal hebben, maar f**k that” zorgde voor heel wat ophef in de filmwereld, die zich massaal achter Boyega schaarde.

Lafayette Park

Ook in Lafayette Park, een park in de Amerikaanse hoofdstad Washington D.C., hadden demonstranten zich maandag verzameld. Ze protesteerden vreedzaam en legaal, aan de overkant van de straat waar president Donald Trump een toespraak gaf.

Na die toespraak zou Trump door het park wandelen, naar St. John’s Church, die ook wel de Presidentenkerk genoemd wordt. Aan die historische kerk poseerde de Amerikaanse president met een Bijbel, om z’n katholieke aanhangers een hart onder de riem te steken.

Maar voor ie aan die kerk kon geraken, moesten alle demonstranten uit het park verdwijnen. Daar zorgde minister van Justitie William Barr voor. Het vreedzame protest kwam abrupt aan z’n eind door traangas en rubberen kogels.

Schending grondwettelijke burgerrechten

Dat hardhandige einde is een schending van de burgerrechten, vindt burgerrechtenorganisatie American Civil Liberties Union (ACLU). Da’s één van de organisaties die ondertussen een klacht neergelegd heeft tegen Donald Trump, William Barr en andere betrokken ambtenaren.

Volgens een bericht van ACLU gaat het om een “schending van grondwettelijke rechten, en de samenzwering om die rechten te schenden”. De burgerrechtenorganisatie legt klacht neer in naam van de Black Lives Matter-beweging en de individuele demonstranten die in het park aanwezig waren.

Trump ontkent

De Trump-administratie ontkent dat er traangas is gebruikt bij de ontruiming van Lafayette Park. Volgens Amerikaanse berichtgeving geven ambtenaren wel het gebruik van pepper compound toe. Wat dat is? Een soort traangas. Ook het gebruik van rubberen kogels blijven de betrokken ambtenaren ontkennen.

Meer
Lees meer...