Open brief aan Facebook-CEO Mark Zuckerberg: “Facebook zou de lat voor politici hoger moeten leggen in plaats van voor burgers”

De Amerikaanse president Donald Trump uit z’n woede nogal vaak via sociale media. En dat heeft ie ook de voorbije weken gedaan, onder andere of Facebook. Het gaat vaak om racistische en aanstootgevende berichten, waar Facebook niets aan doet. En dat kan niet langer, klinkt het in een open brief van voormalige werknemers van Mark Zuckerberg.

De wereld is al altijd een plek van voor- en tegenstanders geweest. En dat zal ook nooit veranderen. Maar in tijden van wereldwijde protesten voor gelijkheid tussen blanken en zwarten, kiest de Amerikaanse president Donald Trump er openlijk voor om zich tegen die gelijkheid te keren. En daar is lang niet iedereen tevreden mee.

Protesten in de Verenigde Staten

De president maakte al verschillende keren duidelijk dat hij niet opgezet is met de protesten die overal in de Verenigde Staten plaatsvinden. Duizenden mensen trekken de straat op om te protesteren tegen buitensporig politiegeweld tegenover zwarten, en om te pleiten voor een gelijke behandeling van blanken en zwarten.

De protesten en de Black Lives Matter-beweging schoten weer in gang nadat vorige week George Floyd om het leven kwam tijdens een hardhandige arrestatie. Drie agenten zaten op het lichaam van de 46-jarige Afro-Amerikaan, en ééntje bleef zelfs bijna negen minuten lang met z’n knie op de nek van de ongewapende man drukken.

Alle betrokken agenten werden op staande voet ontslagen, en zullen allemaal voor de rechtbank moeten verschijnen. Derek Chauvin (de politieagent met de knie) wordt zelfs beschuldigd van moord zonder voorbedachten rade.

Strenger optreden

https://www.facebook.com/DonaldTrump/posts/10164767134275725

Donald Trump gaf de demonstranten ongelijk. En dat deed ie met duidelijke taal. Hij dreigde er zelfs mee om het Amerikaanse leger in te zetten, als gouverneurs en burgemeesters niet snel strenger zouden optreden tegen de protesten. Zo schreef hij op sociale media: “When the looting starts, the shooting starts.

Dat betekent zoveel als: we zullen beginnen schieten, vanaf het moment dat de protesten ontaarden in rellen. En die post is bij heel wat mensen in het verkeerde keelgat geschoten, vooral omdat Facebook er niets aan gedaan heeft. CEO Mark Zuckerberg liet weten dat het niet de bedoeling is dat Facebook als een soort “waarheidsscheidsrechter” begint te handelen.

Dubbele standaard

Maar volgens voormalige werknemers van het bedrijf doet Facebook dat wel, alleen wordt daarbij een dubbele standaard gehanteerd. Dat staat te lezen in een open brief. “De Facebook waar wij bij werkten, ontwikkelde producten om gewone mensen macht te geven, en een beleid om hen te beschermen.”

“Het doel was om zoveel mogelijk vrije meningsuiting toe te staan, tenzij die expliciet kwaad doet. We zijn het vaak oneens geweest, maar we begrepen allemaal dat mensen veilig houden het belangrijkste was. Nu lijkt het erop dat dat engagement veranderd is”, klinkt het.

“Vandaag interpreteert de leiding van Facebook de betekenis van vrijheid van meningsuiting als de opdracht om niets te doen, of toch bijna niets, dat politieke berichtgeving verstoort.” Volgens de ex-werknemers houdt Facebook verkozen politici aan andere standaarden dan de mensen die hen hebben verkozen, maar da’s niet zonder problemen.

“Machtelozen beschermen in plaats van machtigen”

In de brief staat te lezen dat Facebook op die manier net het tegenovergestelde doet dan wat het plan was: niet censureren. Het sociale mediaplatform controleert langs alle kanten wat z’n gebruikers posten, en voegt waarschuwingen en links toe om ervoor te zorgen dat bepaalde berichten niet verspreid worden: “het dubbelcheckt politieke uitspraken van non-politici”.

“Dit is een verraad tegenover de idealen die Facebook beweert te hebben”, klinkt het. “Het bedrijf waar wij voor werkten vond het belangrijk om individuen een even luide stem te geven als hun overheid, om de machtelozen te beschermen in plaats van de machtigen.”

Helemaal niet zo simpel meer

De brief benadrukt dat Facebook het er helemaal niet moeilijk mee heeft om berichten te censureren van “gewone gebruikers”, maar daar bij politici wel problemen mee heeft. Zelfs als ze mogelijks gevaarlijke dingen posten, zoals de Amerikaanse president.

“De post van president Trump van vrijdag dreigt niet alleen met geweld van de staat tegen z’n burgers, maar stuurt ook een signaal naar miljoenen mensen die gewoon doen wat de president zegt”, klinkt het. Volgens het beleid van Facebook staat die post op zichzelf, maar de dag van vandaag is het helemaal niet meer zo simpel.

“In tijden van gelivestreamde schietpartijen moet Facebook het gevaar van dit soort posts meer begrijpen dan ooit”, schrijven de ex-werknemers nog. Ze zijn bang dat mensen die zulke posts te zien krijgen, het heft in eigen handen zullen nemen en da’s helemaal niet de bedoeling.

Meer
Lees meer...