‘Star Wars’-familie steunt acteur John Boyega in z’n strijd voor Black Lives Matter

Star Wars-acteur John Boyega heeft van zich laten horen in de Black Lives Matter-strijd. De acteur gaf een indrukwekkende en emotionele speech, die hij afsloot met “ik weet niet of ik hierna nog een carrière zal hebben, maar f**k that“. Maar z’n speech heeft helemaal niet z’n carrière de grond ingeboord. Integendeel. Die carrière is precies nog een versnelling hoger geschakeld.

De wereld staat in rep en roer sinds vorige week George Floyd omkwam terwijl hij gearresteerd werd. Een politieagent bleef bijna negen minuten lang met z’n knie op de nek van de zwarte man zitten, ook al riep die verschillende keren om hulp en maakte hij duidelijk dat hij geen adem kreeg.

Moord zonder voorbedachten rade

https://twitter.com/ava/status/1268394307074920449

Alle betrokken agenten werden op staande voet ontslagen. Derek Chauvin (die met z’n knie op de nek van George Floyd bleef drukken) werd aangeklaagd voor wat bij ons overeenkomt met onopzettelijke doodslag. Door de protesten is die aanklacht intussen zwaarder geworden, want één van de collega’s van Chauvin maakte duidelijk dat Floyd geen polsslag meer had.

De collega stelde voor om de man op z’n zij te leggen, maar Chauvin weigerde. Het gerecht ging akkoord met de demonstranten die een strengere aanklacht vroegen, en beschuldigt de voormalige politie-agent nu van moord zonder voorbedachten rade. Ook de andere agenten zullen voor de rechtbank verschijnen, omdat ze medeplichtig waren.

Overal ter wereld trokken mensen de straat op om te protesteren tegen het buitensporige politiegeweld tegenover zwarten. In de Verenigde Staten waren lang niet alle protesten vreedzaam, en president Donald Trump dreigde zelfs met de inzet van het Amerikaanse leger als de gouverneurs en burgemeesters niet strenger zouden optreden.

Black lives have always mattered

Maar de protesten beperkten zich niet enkel tot de Verenigde Staten. Ook in het Verenigd Koninkrijk kwamen heel wat mensen op straat, waaronder ook Star Wars-acteur John Boyega (Finn/FN-2187). Hij gaf een indrukwekkende en emotionele speech. “Black lives have always mattered“, begon hij. “We zijn altijd al belangrijk geweest.”

“We hebben altijd iets betekend. We zijn altijd succesvol geweest, hoe dan ook. En nu is het tijd. Ik wacht niet meer.” De acteur had het ook over George Floyd, en andere weerloze zwarten die door de politie om het leven zijn gebracht.

“We zijn de fysieke weergave van onze steun voor George Floyd. We zijn een fysieke weergave voor onze steun voor Sandra Bland. We zijn een fysieke weergave voor onze steun voor Trayvon Martin. We zijn een fysieke weergave voor onze steun voor Stephen Lawrence.”

“Ik weet niet of ik hierna nog een carrière zal hebben”

Misschien wel de opvallendste uitspraak tijdens de speech van Boyega? “Ik spreek tegen jullie vanuit m’n hart. Kijk, ik weet niet of ik hierna nog een carrière zal hebben, maar f**k that.” Maar blijkbaar is dat niet iets waar de Star Wars-acteur bezorgd om moet zijn.

Carrière zit wel snor

Heel wat vooraanstaande mensen uit de film- en televisiewereld trokken namelijk naar sociale media om duidelijk te maken dat de carrière van John Boyega net een versnelling hoger is geschakeld. Eén van hen was acteur en regisseur Jordan Peele (BlacKkKlansman, Us, Get Out). “We got you, John”, schreef hij boven een reeks foto’s van de speech van Boyega.

Ook Cathy Yan liet van zich horen. De regisseur van onder andere Birds of Prey liet weten dat ze “heel graag met John Boyega wil samenwerken”. Ze deelde een oproep van voormalig American football-speler en Oscarwinnende (voor z’n kortfilm Hair Love) regisseur Matthew Cherry.

https://twitter.com/CathyYan/status/1268295618528714753

En ook Phil Lord deelde de oproep van Matthew Cherry. De Oscarswinnende filmmaker (voor de productie van Spider-Man: Into the Spider-Verse) liet weten dat hij “trots” zou zijn als ie met John Boyega mocht samenwerken. “En gelukkig.”

“Heel veel respect en liefde”

Maar ook vanuit de Star Wars-familie kreeg John Boyega heel wat steun. J.J. Abrams, bijvoorbeeld, die twee Star Wars-films met Boyega (The Force Awakens en The Rise Of Skywalker) regisseerde, liet op Twitter van zich horen. “Je weet dat zolang ik mag werken, ik altijd zal smeken om met jou te kunnen werken. Heel veel respect en liefde, vriend.”

“Onze held”

Ook via het officiële Star Wars-account verscheen een statement van steun voor Boyega. “We staan achter je, en we steunen je”, klonk het. De tweet bevat ook een link naar de volledige speech van de acteur.

Lucasfilm staat achter John Boyega en z’n boodschap”, staat er in het statement te lezen. “Het kwaad dat racisme is, moet stoppen. We zullen er alles aan doen om deel uit te maken van de verandering die de wereld heel dringend nodig heeft. John Boyega, jij bent onze held.”

“Nooit trotser”

En ook Mark Hamill, die Luke Skywalker speelde in de Star Wars-films, reageerde op de boodschap van John Boyega. “Ik ben nog nooit zo trots op je geweest, John. Love, dad.”

Overal steun voor Black Lives Matter

Dat de Star Wars-familie achter John Boyega staat, is eigenlijk geen echte verrassing. Disney (waar de Star Wars-franchise deel van uitmaakt) heeft namelijk vijf miljoen dollar (een kleine 45 miljoen euro) gedoneerd aan NAACP (de National Association for the Advancement of Colored People, die zich inzet voor de burgerrechten van onder andere Afro-Amerikanen).

En ook Star Wars en Marvel hebben via sociale media al verschillende keren duidelijk gemaakt dat ze de Black Lives Matter-beweging steunen. En ze zijn niet alleen. Ook Jay-Z en z’n entertainmentbedrijf Roc Nation zetten zich openlijk in voor de beweging. Cole Sprouse werd zelfs opgepakt, en ook Halsey zet zich keihard in.

Meer
Lees meer...