Netflix op de Oscars: ook streamingfilms komen nu in aanmerking

De organisatie van de Oscars is berucht voor de strenge voorwaarden waaraan films moeten voldoen om genomineerd te kunnen worden. Maar die strenge regels zijn voor één keer aangepast. Door de coronacrisis zijn namelijk alle bioscopen gesloten, en dus is ’t onmogelijk voor nieuwe films om daar minstens zeven dagen te zien te zijn. In 2021 kunnen films van streamingplatformen voor één keer in aanmerking komen voor een Oscar!

Iedereen moet zich wat aanpassen aan een leven in quarantaine. En da’s ook voor de organisatie van de Oscars het geval. Daarom heeft de Academy of Motion Pictures Arts and Sciences een belangrijke aanpassing gedaan in z’n reglementen.

Soepelere voorwaarden

De voorwaarden waaraan films moeten voldoen om in aanmerking te komen voor een Oscar-nominatie, zijn versoepeld. De komende editie van de Academy Awards zullen ook films die enkel op streamingplatformen zijn verschenen, genomineerd kunnen worden.

De reden daarvoor is simpel: bioscopen over de hele wereld hebben hun deuren gesloten om de verspreiding van het nieuwe coronavirus zoveel mogelijk te beperken. Heel wat filmmakers kozen er dus voor om de releases van hun films uit te stellen of aan te passen.

Verschillende releases werden uitgesteld naar het einde van 2020, zoals die van de vijfentwintigste James Bond-film No Time To Die. Andere films, zoals de Disney-prent Jungle Cruise werden uitgesteld tot volgend jaar. Het kan dus niet als een verrassing komen dat de Oscars er in 2021 helemaal anders zullen uitzien dan gepland.

Speciale editie

Volgens de Academy-regels moet een film namelijk minstens zeven dagen in de bioscoop te zien zijn. Dat is waarom The Irishman van Martin Scorsese heel beperkt in de cinema draaide. Maar voor de komende editie – en énkel de komende editie – van de Oscars, wordt die regel aangepast.

Films die in première gaan op streamingplatformen kunnen nu dus ook genomineerd worden. Ze moeten wél aan alle andere voorwaarden van de Academy voldoen.

Op de website van de Oscars staat alles haarfijn uitgelegd, ook dat de regel vervalt vanaf het moment dat de bioscopen weer open kunnen.

Mee met de tijd

De aanpassing van de regels is goed nieuws voor de vele mensen die niet helemaal akkoord gaan met het regelboekje van de Academy. Er komt namelijk al langer commentaar op de keuze van de genomineerde films en de uitreiking van de beeldjes.

Eén van die commentaren is bijvoorbeeld dat de Oscar-organisatie niet meegaat met z’n tijd. De aanpassing om streamingfilms ook in aanmerking te laten komen, is een stap in de goede richting. Ook al had de Academy nu geen andere keuze dan zich aanpassen, al is het maar voor even.

Meer
Lees meer...